Politika

GDJE JE GRANICA NA UNI Mihajilica pitao Viškovića, odgovorio mu Stanković, evo šta je rekao

U kojoj proceduri je utvrđivanje granice na rijeci Uni između BiH i Republike Hrvatske i koji je stav Vlade Republike Srpske.

GDJE JE GRANICA NA UNI Mihajilica pitao Viškovića, odgovorio mu Stanković, evo šta je rekao
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo je pitanje koje je poslanik PDP u Narodnoj skupštiji, Milanko Mihajilica, poslao predsjedniku Vlade Srpske, Radovanu Viškoviću.

Milanko Mihajilica za govornicom maše rukom
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Umjesto njega, odgovorio je direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove RS Dragan Stanković.

U odgovoru zapravo nema konkretnog odgovora nego se objašnjava procedura i sve prebacuje na Državnu komisiju na granice, koja je pritom u fazi izbora članova.

Kako navodi Stanković, članom 38. Zakona o graničnoj kontroli propisano je razgraničavanje, obilježavanje i uređivanje granične linije. Tako je navedenim članom Zakona između ostalog, propisano da Savjet ministara BiH, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova BiH, uspostavlja tijelo koje će, zajedno sa nadležnim tijelima susjednih država, obavljati poslove razgraničavanja i utvrđivanja državne granice, te pripremu za sklapanje međunarodnih ugovora o državnoj granici.

-To tijelo predstavlja Državnu komisiju za granicu BiH osnovanu Odlukom o osnivanju Državne komisije za granicu BiH koju je donio Savjet ministara BiH na prijedlog Ministarstva civilnih poslova na sjedinici održanoj 29.10.2020. godine, a objavljena je u „Službenom glasniku Bosne i Hercegovine“, broj 77/20. Tom Odlukom je između ostalog propisano da Komisija ima 9 članova, od kojih su 2 člana iz Republike Srpske za čije imenovanje je saglasnost dala Vlada, kao i nadležnost Komisije – navodi se u odgovoru.

FOTO: SRNA
FOTO: SRNA

Tako je članom 5. navedene Odluke propisano da je Komisija nadležna za: identifikaciju granice sa susjednim državama, sačinjavanje prijedloga međudržavnih ugovora i drugih akata o graničnoj liniji sa susjednim državama, koordinaciju sa nadležnim ministarstvima i organima uprave na planu rješavanja poslova iz oblasti državne granice, kao i nadzor nad aktivnostima utvrđivanja, obilježavanja i stabilizacije granične linije.

Pročitajte još

-Neophodno je napomenut da je predmetnom Odlukom propisano da mandat članova Komisije traje tri godine, te kako je ista donesena 29.10.2020. godine, mandat imenovanim članovima je istekao 29.10.2023. godine, a imenovanje novih članova je u proceduri. Imajući u vidu odredbe navedenih propisa, jasno proizlazi da je Državna komisija za granicu BiH kao tijelo formirano na osnovu tih propisa nadležna, između ostalog i za rješavanje graničnih sporova između BiH i susjednih zemalja, a samim tim i rješavanje graničnog spora na rijeci Uni između BiH i Hrvatske – navodi se u odgovoru Mihajilici koga potpisuje Stanković.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu