Društvo

Gimnazija Gradiška upisuje sve manje učenika: Manjak đaka stvorio višak profesora

U novu školsku godinu u gradiškoj Gimnaziji upisano je znatno manje učenika od plana, čime je trend smanjenja broja gimnazijalaca nastavljen, a manjak đaka doveo je do viška profesora, pa će čak i matematičari ostajati bez posla.

Gimnazija Gradiška upisuje sve manje učenika: Manjak đaka stvorio višak profesora
FOTO MILAN PILIPOVIĆ

Planom upisa predviđeno je 96 mjesta u prvom razredu Gimnazije, a upisano je 60 učenika. To je jedno odjeljenje manje od predviđenog. Tako će od početka septembra, u ovoj uglednoj ustanovi duge i bogate tradicije u obrazovanju, biti samo tri odjeljenja učenika prvog razreda opšteg, jezičkog i informatičkog smjera.

Vesna Krunić, direktorka Gimnazije potvrdila je da se broj učenika godinama smanjuje, naročito u poratnom periodu. Interesovanje među osnovnicima za upis u ovu školu koja je nedavno obilježila šezdeset godina postojanja, dostiglo je najnižu tačku. U Gimnaziji uzroke vide u promijenjenom interesovanju u korist zanatskih i tehničkih zanimanja.

Nekad 800, danas 300 đaka

-Posljednjih godina povećano je intereresovanje za stručna zanimanja, za zanatlije i tehničare. U školi sam, u profesorskoj i direktorskoj ulozi nekoliko decenija. Ovo je najmanji broj učenika upisanih u prvi razred od kada ovdje radim naglašava Vesna Krunić obrazlažući razloge negativnog upisnog trenda i sve manjeg interesovanja u Gradiški za školovanje u Gimnaziji.

-Nekada je Gimnazija, u vrijeme početka moga profesorskog rada, imala 800 učenika. Sada imamo 308 učenika. Ne može se tvrditi da Gimanzija ima loš rejting, nego su drugi problemi uticali na stalno smanjenje broja učenika – kaže Vesna Krunić navodeći razloge za svoju tvrdnju.

-Manje je djece, natalitet je u velikom padu, mnoge osnovne škole su zatvorene i to je nezaustavljivo. Mnogo porodica mlađe životne dobi koje imaju djecu, napuštaju ovo područje i odlaze u inostranstvo. Preostali dio primarno želi da stekne diplome za zanimanja koja su tražena na tržištu rada, koja bez nastavka školovanja nude kraći put do zaposlenja – smatra direktorica gradiške Gimanzije. Smanjen broj učenika uzrokovao je višak profesora, što je takođe bolno za obrazovnih sektor i ovu školu.

Višak i matematičar i profesor njemačkog

-Jedan profesor njemačkog jezika već sada je prekobrojan, proglašen je tehnološkim viškom. Uskoro će takođe dva profesora matematike ostati bez radnog mjesta, smanjenje norme, po svemu sudeći, zadesiće još nekoliko profesora. Riječ je o do skora o deficitarnim strukama, koje su sada nepotrebne, što je veliko iznenađenje – kazala je Vesna Krunić.

Foto Milan Pilipović
Foto Milan Pilipović

Tehnička škola u Gradiški upisala je sedam odjeljenja u tri struke, mašinstvo i obrada metala, šumarstvo i obrada drveta, i eletrotehnička struka. U elektrotehničkoj struci upisano je odjeljenje tehničara informacionih tehnologija i jedno odjeljenje tehničara mehatronike. U struci šumarstvo i obrada drveta upisano je odjeljenje tehničara za obradu drveta i odjeljenje tapetar-dekorater u trećem stepenu. U struci mašinstvo upisano je odjeljenje tehničara CNC tehnologija, jedno odjeljenje varilaca i kombinovano odjeljenje automehaničara i obrađivača metala rezanjem.

-Najveća zainteresovanost bila je za smjerove tehničare CNC tehnologija te informacionih tehnologija. Povećan interes bilježimo i za zanimanje tehničar mehatronike – kaže Vlado Tomić, direktor Tehničke škole.

U Srednjoj stručnoj i tehničkoj školi upisano je 168 učenika u sedam odjelenja. To su medicinski, ekonomski, poslovno-pravni i poljoprivredni tehničari te budući frizeri, kuvari i trgovci. Najveće interesovanje evidentirano je za medicinsku školu i frizere.

-Jedan učenik je upisan manje od plana. Zadovoljni smo rezultatima upisa. Bilo je palnirano i jedno odjelenje krojača, prijavilo se 13 učenika, ali su oni raspoređenio u druge struke i zanimanja zato što od resornog ministarstva nismo dobili odobrenje za školovanje krojača – kaže Darko Golić, direktor Srednje stručnje i tehničke škole.

Učionice pretvorili u stanove

Zbog stalnog smanjenja broja učenika u gimnaziji, nekoliko učionica je prije petnestak godina pretvoreno u stanove za profesore. Riječ je o deficitarnim kadrovima a ovaj postupak bitno je doprinio zapošljavanju profesora iz drugih sredina i kvalitetu nastave.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije