Kolumne

Glumice i glumci

Reklo bi se, sve je jasno: glumice iz Beograda su, nakon godina mučnog ćutanja, razotkrile i prijavile silovatelja, a žene širom regiona, ohrabrene tim primjerom, progovorile su i otkrile - svašta.

Glumice i glumci
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Otkrile su da „toga ima“ i u Zagrebu, Sarajevu i drugim gradovima bivše Juge. I to ne samo u međ’ glumcima, nego i na fakultetima, u školama, bolnicama.

A šta je nama otkrila cijela ova storija? Mnogo toga.

Da živimo u smradnoj žabokrečini, koju smo, dobrim dijelom, sami stvorili.

Da je i Beograd, neka mi oproste Beograđani i jugonostalgičari, jedna veeelika palanka. I da su sve ostale varoši od Mure pa do Morave još gore palanke, ili kasabe.

I da smo svi „u regionu“ u istom sosu. I da smo isti. U pet deka. Džaba smo ratovali, otkidali jedni drugima glave, palili sela i gradove pretvarali u logore.

Džaba smo čerečili jezik, koji svi razumijemo, i džaba smo dopuštali mafijašima da našim, zna se čime, mlate svoje gloginje.

Ostali smo ono što jesmo: bagra, uvijek spremna da silovanoj ženi ili devojčici zaviri pod suknju, da gazi slabijeg, a ćuti pred moćnicima i nasilnicama.

I da, pri tome, kolektivno, decenijama, glumimo, kao loši amateri u provincijskoj dramskoj sekciji. Glumimo demokratiju, glumimo pravdu, solidarnost, saosjećajnost, odgovorno novinarstvo, plus čojstvo i junaštvo.

Pročitajte još

Pokazala je ova storija i da, čast izuzecima, u širokom luku zaobilazimo i biblioteke i teatre, pa shodno tome, u našem govornom jeziku, koji svi razumijemo, glumica ne znači ni Antigona ni Ofelija, nego „ona mala što ima dobre…“. I da „ona mala“, zato „što ima dobre…“ zaslužuje da bude silovana: i u mračnom kutku, i na sceni, i na društvenim mrežama.

I da su od Mure pa do Morave rijetki oni koji će pomisliti: a šta da je to moja kćerka, sestra, tetka… Da li bih i tada sumnjao (sumnjala) da je kučka sve izmislila i odglumila!

Ali, ova storija nam je pokazala i – da ima nade za nas!

Nada se zove Milena Radulović. Nada se zove Hasija Borić. Nada se zove Ivana Jasnić Mastilović. Ko je sad pa ta, pitate se.

Ivana je novinarka „Blica“ koja je, ne prvi put, spasila čast i smisao novinarske profesije. Koja je „razvalila“ Jutku, seksualnog manijaka i lokalnog moćnika, koji je držao u zarobljeništvu cijelu jednu opštinu u Srbiji. Pa je tako zadobila povjerenje svih žrtava, pa su joj se djevojke, koje je silovao „čuveni“ učitelj Mika, same javile. A ona nije potrčala za pričom kao sumanuta, nego je sve uradila ljudski, profesionalno, vrhunski. I poslala silovatelja iza rešetaka. I digla region na noge.

Tako se to radi, dragi naši glumci amateri!

Prihvati notifikacije