Kultura

Godina tuge, suza i VELIKIH GUBITAKA ZA SRPSKU KULTURU: Ovi poznati velikani su nas napustili u 2023. godini

Iako u januaru 2023. godine ništa nije ukazivalo da ćemo morati da se oprostimo od velikana srpske kulture, godina na izmaku donijela je mnogo gubitaka na domaćoj sceni.

ŽARKO LAUŠEVIĆ
FOTO: VESNA LALIĆ/RINGIER

Glumci, režiseri, pisci i prijatelji oprostili su se ove godine od velikana srpske kulture. Pojedini su ipak sahranjeni bez govora i lovora. U nastavku se podsjetite na ljude koji su srspku kulturu ostavili u suzama.

Gordana Kuić

Književnica Gordana Kuić, koju ćemo zauvijek pamtiti po njenim djelima o sudbini sefardskih Jevreja na Balkanu, preminula je 13. januara, a sahranjena je na Novom groblju u Beogradu.

Povorka sa kovčegom je krenula ka Gordaninoj vječnoj kući uz pjesme “Na te mislim” i “Tiho noći” od Jovana Jovanovića Zmaja. Na sahrani nije bilo sveštenika, a kako su rekli pristuni “to je bila dostojanstvena sahrana”.

Po želji književnice, ispraćena je uz pjesmu “Bijele ruže” koji prvi snimio Predrag Cune Gojković.

Za života je objavila devet romana i dvije zbirke priča, a najveću pažnju čitalaca svakako je pridobila “Balkanska trilogijom”, koja je sačinjena od djela “Miris kiše na Balkanu”, “Cvat lipe na Balkanu” i “Smiraj dana na Balkanu”, a koja prati život na prostoru bivše Jugoslavije za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Branka Veselinović

Glumica Branka Veselinović, preminula je 8. februara u 105. godini života, a sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Posljednjem ispraćaju glumice prisustvovalo je dvadesetak članova rodbine i prijatelja, a od kolega su bile samo glumica Branka Petrić i upravnica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Tamara Vučković Manojlović.

Glumica je sahranjena u potpunoj tišini, bez ikakvog govora.

Branka je ostvarila više od 100 uloga u pozorišnim predstavama i preko 50 rola u televizijskim serijama i filmovima. Od 7. septembra 2022. godine, nakon smrti američke koleginice Marše Hant, postala je i najstarija glumica u svijetu, a tu titulu nosila je do samog kraja.

Tanasije Uzunović

Bard srpskog i jugoslovenskog glumišta Tanasije Uzunović, prvak drame Narodnog pozorišta, filmski i televizijski glumac, preminuo je 10. marta u Beogradu.

Glumac je sahranjen na Novom groblju u Beogradu u Aleji zaslužnih građana. Ispraćen opelom uz pratnju crkvenog hora. O glumcu pred njegovom vječnom kućom je govorila koleginica Ivana Žigon.

Ispraćaju su prisustvovali Vaja Dujović, Tihomir Stanić, Kalina Kovačević, Hadži Nenad Maričić, Bojan Krivokapić. Od glumca su se prethodno oprostili na komemoraciji u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Na komemoraciji je Tanasije Uzunović ispraćen ovacijama, a sve je svojim govorom rasplakao Siniša Kovačević.

– Nekoliko puta sam govorio u ovakvim situacijama, opraštajući se od prijatelja, i nikada mi nije bilo ovako teško. Taso, brate i prijatelju, hvala ti na svemu, na Zariji Vučiću (uloga iz “Velike drame”) i mnogim drugim ulogama. Ako će nečije mjesto biti upražnjeno, to će biti tvoje. Moj gospodine Uzunoviću, čovjek se sa gospodstvom rađa. Hvala ti za svaku probu i snimajući dan, na koje si dolazio apsolutno spreman. Hvala na iskrenoj brizi za razvoj mladih kolega, koje oni često nisu ni bili svjesni. Drugi su spavali pod tvojim krovovima dok si se ti beskućio. Talenat je uvijek sam, osrednjost i mediokriteti traže grupu. Neka ti bog da rajsko naselje, zaslužio si ga. Neka ti zacijeli ožiljke na duši koje nosiš, praštaj i spavaj, brate, s mirom – poručio je Kovačević.

Dragoslav Mihailović

Svega dva dana kasnije, 12. marta napustio nas je i akademik Dragoslav Mihailović, koji je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Posljednji pozdrav odali su mu članovi porodice – supruga Nena, sin Branislav, kćerka Milica Mihajlović, snaja Tanja i zet Voja Brajović i unuci.

Među okupljenim prijateljima i poštovaocima njegovog lika i djela našli su se i Branimir Brstina, Svetozar Cvetković, Vladimir Kecmanović, Anita Mančić, Dragan Petrović Pele, Isidora Minić, Dragan Bjelogrlić, Branko Milićević Kockica, bivši ministar kulture Nebojša Bradić i mnogi drugi.

Za više od šest decenija, koliko je pisao, objavio je djela “Kad su cvetale tikve”, “Petrijin venac”, “Čizmaši”, “Goli otok”, “Crveno i plavo”, “Gori Morava”, “Lov na stenice” i mnoga druga, a od 1981. godine bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Srđan Koljević

Scenarista, režiser i profesor Srđan Koljević preminuo je 8. jula, nakon borbe sa dugom i teškom bolesti, a sahranjen je na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana u krugu porodice i prijatelja.

Tužnom skupu prisustvovali su i režiseri Gorčin Stojanović, Bojan Vuletić, Jelena Gavrilović, glumac Vladan Dujović, Dragan Bjelogrlić i Anica Dobra. Majka režisera bila je vidno potrešena, a na samom groblju vladao je muk.

David Albahari

Pisac i prevodilac David Albahari, koji je preminuo poslije duže bolesti 30. jula, a sahranjen je na Jevrejskom groblju.

Od kolega i prijatelja među prvima je stigla glumica Nada Blam, Svetislav Basara i Dušan Petričić, Srđan Gojković Gile i druge viđenije ličnosti koje su poznavale velikana.

Pisca i prevodioca su ispratili dostojanstveno u džez muziku.

Za zbirku priča “Opis smrti” dobio je Andrićevu nagradu, a za “Mamac” je nagrađen Ninovom nagradom 1996. godine, kao i priznanjem Narodne biblioteke Srbije.

Melita Bihali

Vijest o smrti glumice Melite Bihali odjeknula je regionom 25. avgusta. Kako smo saznali, ona je izrazila želju da bude sahranjena u porodičnoj grobnici, daleko od očiju javnosti.

I to se desilo 24. avgusta, a po njenoj želji javnost je obaviještena tek sutradan, nakon obreda.

Penzionerske dane Melita je provodila u svom stanu, gdje je živjela mirnim i povučenim životom, u slozi s komšijama, a kako je otkrila Kuriru u velikoj ispovijesti pet mjeseci prije smrti, želja joj je bila da njen pepeo bude prosut u more.

U svojoj bogatoj karijeri odigrala je više od 70 uloga na filmu i u dječijem pozorištu “Duško Radović”. Ipak, najveću popularnost donijela joj je rola služavke Olje u filmu “Maratonci trče počasni krug”. Pored toga, Melita je bila i profesorka jezika, balerina, književnica i režiserka.

Posljednju ulogu ostvarila je u filmu “Da li ste videli ovu ženu?” Matije Gluščevića i Dušana Zorića, koji je prikazan na Filmskim susretima.

Milka Stojanović

Dramski sopran Milka Stojanović, nekadašnja prvakinja Opere Narodnog pozorišta u Beogradu, preminula je 1. septembra.

Sahranjena je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Ona je ispraćena uz zvuke arije “Casta Diva” i posljednji aplauz.

Pročitajte još

Sahrani su prisustvovali Oliver Njego, Radmila Bakočević, Svetislav Bule Goncić i Branislav Zemerski.

Dobitnica je najuglednijih priznanja kod nas i u inostranstvu. Časopis “Opera News” iz Njujorka dodijelio joj je nagradu ”Golden Voice”.

Jagoš Marković

Smrt pozorišnog režisera Jagoša Markovića 22. septembra je domaću i regionalnu javnost pogodila poput groma.

Ovaj umjetnik je preminuo u 58. godini, a koliko je bio cijenjen govori i to da je na komemoraciji u Narodnom pozorištu stotine ljudi odalo počast uz višeminutni stajaći aplauz i ovacije.

Jagoš Marković ispraćen je na vječni počinak u Aleji zaslužnih građana uz zvuke pjesme “Šta će biti ko to zna”. Prisutni su posljednji pozdrav proslavljenom režiseru uputili gromoglasnim aplauzom, koji je trajao duže od jednog minuta.

Osim Jagoševih kolega i glumaca kojih je bilo zaista mnogo, reklo bi se pa skoro cijela srpska glumačka scena, bio je i režiseri Jug Radivojević i Gorčin Stojanović, a viđen je i prestolonasljedik Filip Karađorđević, kao i operska pjevačica Jadranka Jovanović.

Posmrtni govor održao je glumac Branimir Popović.

Žarko Laušević

Vijest o tihom odlazku legendarnog Žarka Lauševića 15. novembra, odjeknuo je regionom. U njegovu čast održana je kremacija, koja je okupila najviđenije ljude iz kulture, a ispraćaj za kremaciju bio je jedan od najgrandioznijih koji je viđen na srpskoj sceni.

Ispraćaj za kremaciju glumca Žarka Lauševića upriličen je na Novom groblju u Beogradu. Porodica i prijatelji okupili su se kako bi legendarnog umjetnika ispratili na vječni počinak. Neutješna supruga Anita, u zagrljaju djece, primala je izjave saučešća čas vremena.

Dok se tužni skup opraštao od glumca, salom su odzvanjali stihovi pjesama “Jeleni umiru sami”, “My Way” i “Zlatni dan”. Umjetnik je ispraćen na vječni počinak bez opela i sveštenika, uz pjesmu “Sve što želim u ovom trenutku (Neću plakati)” iz serije “Sivi dom”, koja mu je i donijela veliku slavu.

Posmrtni govor održao je glumac Nebojša Dugalić, koji je s prisutnima podijelio koliko su se Lauševiću divile kolege zbog načina na koji je plenio na sceni.

Žarka Lauševića je na vječni počinak ispratio veliki broj prijatelja, kolega i poštovalaca njegovog lika i djela, a prisutni su čas vremena stajali nijemo u redu čekajući da mu posljednji put odaju počast. Saučešće su izjavljivali porodici glumca: supruzi Aniti Laušević, sinu Dušanu i kćerkama Asji i Jani.

Od kolege su došli da se oproste i: Vesna Trivalić, Irfan Mensur, Radoš Bajić, Darko Bajić, Nataša Ninković, Miki Manojlović, Andrija Milošević, Dejan Lutkić, Enes Bešlagić, Nela Mihajlović, Sloboda Mićalović, Vojin Ćetković, Nina Janković i mnogi drugi.

Tužni skup, koji je brojao nekoliko stotina ljudi, strpljivo je čekao u redu da se posljednji put oprosti od glumca. On je ispraćen na vječni počinak bez opela.

Jelena Čvorović Paunović

Uz taktove pjesme “Bela ćao” na beogradskom Novom groblju na vječni počinak ispraćena je glumica Jelena Čvorović Paunović.

Poznata posebno po živopisnim ulogama u serijama Siniše Pavića “Porodično blago”, “Srećni ljudi” i “Bela lađa”, privlačila je simpatije televizijskih gledalaca, ali i kolega i prijatelja koji su došli da se posljednji put pozdrave s njom.

Posebno emotivne bile su dvije Jelenine bliske prijateljice, koje su se dirljivim govorima oprostile od svoje drugarice.

Skrhana bolom, iza velikog vijenca s bijelim ružama i porukom “Volim te, mama”, stajala je jedinica ove dramske umjetnice Mina Paunović, iz braka sa suprugom Milanom, i primala saučešće.

Među prvima joj je prišao glumac Milan Caci Mihailović, položivši na kovčeg koleginice buket bijelih ruža, a za njim su došli i Jug Radivojević, upravnik Beogradskog dramskog pozorišta, čiji je glumica i bila član, spisateljka Mirjana Bobić Mojsilović, glumice Tanja Bošković i Nada Blam s kćerkom, kao i njihove kolege Ivan Zarić, Ivan Tomić i Nenad Gvozdenović, piše Kurir.

Jelena, čije je srce zauvijek prestalo da kuca 6. decembra u 75. godini, u svojoj bogatoj karijeri ostvarila je 23 uloge na malim ekranima. Bila je prepoznatljiva po svom hrapavom glasu, a upamćena prije svega kao Nina iz “Otpisanih”, Zorka iz “Porodičnog blaga”, Žaklina iz “Srećnih ljudi” i Tankosava Tasić iz “Bele lađe”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije