Banjaluka

Godišnjica smrti bana Milosavljevića: Banjaluka se sjeća čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u gradu (FOTO)

Na današnji dan, 28. jula 1960. godine, umro je Svetislav Tisa Milosavljević, prvi ban Vrbaske banovine. Ban Milosavljević je čovjek bez kojeg bi banjalučka istorija ostala uskraćena za čitav jedan zlatni period.

Godišnjica smrti bana Milosavljevića: Banjaluka se sjeća čovjeka koji je ostavio neizbrisiv trag u gradu (FOTO)
FOTO: ARHIV RS

Povodom godišnjice njegove smrti predstavnici Grada su dana položili vijenac uz statuu bana Milosavljevića koja se nalazi u centru grada.

Istoričar Zoran Pejašinović je na svom Fejsbuk profilu objavio nekoliko njegovih misli koje je na papir stavio pred kraj života uz poruku da ih vrijedi pročitati.

U Banjaluku je došao na Mitrovdan 1929.godine. Na peronu banjalučke željezničke stanice, pored nekolicine činovnika stajao je i jedan od prvih ljudi tadašnje opštine – načelnik Hamzaga Husedžinović.

Nakon obilaska grada, ban je stvorio nimalo zavidnu sliku. Blato do koljena, neosvijetljene ulice, nedostatak stambenih objekata, neuređene zelene površine, groblje u središtu grada… Mnogo toga moralo se „stvoriti“ da bi Banjaluka postala dostojna prestonica Vrbaske banovine.

Sa gradnjom se nije čekalo. Građene su škole, bolnice, putevi… Kao biseri nižu se velelepna zdanja: Palata Banske uprave, gradski park, činovničke zgrade, Banski dvor, zgrada Higijenskog zavoda, zgrada Niže poljoprivredne škole, Sokolski dom…

Posebna požrtvovanost bana Milosavljevića ogleda se u tome što je bezbroj puta odlazio u audijencije kod kralja u Beograd, moleći za svaki dinar više nego što je planirano, znajući da će Krajišnicima to biti od neizmjerne koristi. Zahvaljujući ovim audijencijama, koje su nerijetko bile uzaludne, osnovane su kulturne institucije kao što su Narodno pozorište Vrbaske banovine i Muzej Vrbaske banovine, osnovni nosioci kulturnog i društvenog života Banovine i Banjaluke.

STARAC UZDIGNUTA ČELA(Povodom godišnjice smrti bana Milosavljevića)Na današnji dan, 28. jula 1960. godine, umro je…

Posted by Zoran Pejašinović on Wednesday, July 28, 2021

Banjalučani su Tisu svrstali u red ličnosti koje su svojim radom i zalaganjem ostavile lični pečat u istoriji grada na Vrbasu. Period izgradnje Banjaluke trajao je do 22. aprila 1934, kada je Tisa, zbog sukoba s kraljem, razriješen dužnosti bana i postavljen za ministra saobraćaja Kraljevine Jugoslavije. Svečana povorka Banjalučana ispratila je bana Milosavljevića na putu od Banskog dvora do željezničke stanice.

Na poziv Banjalučke eparhije Tisa dolazi 18. maja 1939. na osveštanje Crkve Svete Trojice i postaje njen kum. To će ujedno biti prilika da posljednji put vidi djelo svojih ruku, uma i truda – njegovu Banjaluku.

Prihvati notifikacije