Gradovi

Goran Borojević za SRPSKAINFO: Tokom četiri godine ZAPOSLILI smo više stotina sugrađana

U ranijem periodu dolazilo je do smanjena broja zaposlenih, a u protekle četiri godine u Kneževu je zaposleno više od 400 radnika, a s novim ulaganjima u našoj opštini očekujemo da taj broj raste sve više i više.

Goran Borojević za SRPSKAINFO: Tokom četiri godine ZAPOSLILI smo više stotina sugrađana
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Rekao je ovo u intervju za Srpskainfo načelnik opštine Kneževo Goran Borojević.

Tokom protekle četiri godine koji su Vaši najveći uspjesi?

Za protekle četiri godine napravljeni su mnogi koraci koji su doprinijeli u razvoju naše male opštine. Na prvom mjestu želio bih istaći da su otvorene dvije firme, od kojih jedna zapošljava oko 300 radnika, što je veliki pomak u odnosu na ranije periode. Pored toga, realizovali smo brojne infrastrukturne projekte kao što su rekonstrucija zgrade Centra za socijalni rad, kao i zgrade Doma zdravlja. U ovom periodu asfaltirani su lokalni putevi, adaptirana brojna sportska igrališta i kupljena je sportska dvorana. Ono što bi posebno istakli jeste to što smo u saradnji s Vladom Republike Srpske završili put koji Kneževo povezuje s Kotor Varošom.

Spomenuli ste i da je renovirana zgrada Doma zdravlja u Kneževu. Koliko je novca uloženo u renoviranje, da li su  građani Kneževa na taj način dobili bolje uslove za liječenje?

Opštini Kneževo su odobrena donatorska sredstva Vlade Republike Srbije u iznosu od 400.000 evra. U toku je rekonstrukcija zgrade Doma zdravlja, čijim završetkom će se stvoriti bolji uslovi za ljekare i pacijente. Opština Kneževo je za potrebe Doma zdravlja nabavila i vozilo za prevoz dijaliznih pacijenata, sanitetsko vozilo, a u planu nam je nabavka još jednog terenskog vozila. Pored navedenog, za Dom zdravlja nabavljen je i ultrazvučni aparat.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Koliko zadnjih godina ste uložili novca u renoviranje saobraćajnica, ulične rasvjete i šta ste sve uradili na rješavanju ovog problema?

U asfaltiranje i obnovu puteva na području opštine Kneževo posljednjih godina uloženo je više od 750.000 maraka. Posebno bi istakao izgradnju pješačke staze, čime je postignut konačni cilj, a to je lakše i bezbjednije kretanje stanovništva. Dolaskom na mjesto načelnika prije četiri godine zatekao sam uličnu rasvjetu koja je bila u veoma lošem stanju i skoro u potpunosti smo je renovirali.

Većina malih opština u Republici Srpskoj suočena je s problemom odlaska mladih. Kada je riječ o Kneževu, da li vi imate te probleme?

Svjesni smo trenutne situacije odlaska mladih s naših prostora. Ipak, kroz mjere podstacija i razne programe nastojimo u našoj opštini taj trend što više smanjiti. Mladi su naš temelj i bez mladih i snažnih ljudi ni naša budućnost nema prosperitet. Mjere koje preuzimamo da bi smo poboljšali uslove za našu omladinu i stvorili bolje mogućnosti za njihov pun angažman odnose se na više oblasti, a na prvom mjestu krozu porodicu.

Šta tačno radite na ovom planu?

Našim mladima pomažemo dodjelom jednokratne finansijske pomoći povodom sklapanja braka i za rođenje svakog djeteta. Nastojimo pružiti finansijsku, ali i svaku drugu podršku  roditeljima da se što više mladih bračnih parova odluči na sklapanje braka i na proširenje porodice. Tu je i podrška kroz školstvo, putem studentskih i đačkih stipendija. Takođe dodjeljujemo novčane pomoć učenicima za školovanje i odlaske na usavršavanja i takmičenja.

U odnosu na ranije godine, da li je došlo do povećanja broja zaposlenih u vašoj opštini?

Kao što sam već spomenuo, otvorene su dvije firme koje zapošljavaju više od 350 radnika, a tu su i druga preduzeća, koja posljednjih godina povećavaju broj zaposlenih. Imamo veoma dobar odnos s drvopreriđavačkim preduzećima, a u naradnom periodu ćemo proširiti i napraviti još bolju saradnju s njima. Takođe, u ovom periodu otvorene su još dvije peletare, u kojima je zaposlen određen broj naših sugrađana. Takođe, u ovom trenutku je u toku i izgradnja hale preduzeća „Dermal“, koja će, nakon što useli u svoje prostorije, još povećati broj zaposlenih. U proteklom periodu došlo je i do smirivanja političke situacije, te smo postala stabilna mala zajednica, što su i investitori prepoznali, pa se zadnje četiri godine otvorio već broj firmi.

Za mjesec dana su izbori, a Vi ste ponovo kandidat. Kakve rezultate očekujete na ovim izborima i da li smatrate da ste opravdali povjerenje građana?

Svojim i radom i zalaganjima mislim da smo ispunili očekivanja naših birača i da će nam opet pružiti povjerenje, te pobjedu na novembarskim izborima ne dovodimo u pitanju. U naredne četiri godine završićemo brojne projekte koje smo ranije započeli i pokrenuti nove, koji će olakšati život mještanima Kneževa.

Put Banjaluka – Kneževo

Magistralni put Kneževo – Banjaluka je put koji povezuje i Banjaluku sa Sarajevom. Da li se može u skorije vrijeme očekivati renoviranje tog puta?

Rekonstrukcija magistralnog puta Kneževo – Banjaluka je uvrštena u plan nabavki “Puteva Republike Srpske”. Završena je i izrada projektne dokumentacije, međutim zbog trenutne situacije s korona virusom još uvijek nije realizovana. Jedan od prvih zadataka u narednom periodu biće rekonstrukcija pomenute saobraćajnice, a sve radimo u saradnji s Vladom Republike Srpske i „Putevima Republike Srpske“.