Biznis

Goran Maričić za SRPSKAINFO: Poreska disciplina je dobra, za nas nema nedodirljivih

Poreska uprava Republike Srpske je i u ovoj godini, uprkos krizi izazvanoj pandemijom korona virusa, zadržala stabilan trend rasta naplate javnih prihoda, održala zadovoljavajući nivo poreske discipline i nastavila sa uvođenjem novih elektronskih usluga kako bi olakšala poreskim obveznicima izvršavanje poreskih obaveza.

Goran Maričić za SRPSKAINFO: Poreska disciplina je dobra, za nas nema nedodirljivih
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Goran Maričić, direktor Poreske uprave, u intervjuu za Srpskainfo navodi da je Poreska uprava RS i u ovoj godini ostvarila zapažene rezultate u kontinuiranim kontrolama, dok su u poslovanje uvedeni neki od najnovijih standarda, pa je tako Poreska uprava RS prva u BiH uvela Sistem za upravljanje antikorupcijom.

Kakvi su efekti poreskih kontrola u ovoj godini?

U prvih pet mjeseci ove godine obavili smo 1.600 redovnih terenskih i kancelarijskih kontrola i rješenjima izdali nalog za plaćanje 17,5 miliona КM novoutvrđenih obaveza sa obračunatim kamatama, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato i 199 prekršajnih naloga na ukupan iznos kazne od 574.000 KM. Sve poreske obveznike tretiramo jednako i kod nas prilikom kontrola nema zaštićenih niti povlaštenih firmi, što smo pokazivali i do sada, a tako će biti i ubuduće. Osim toga, inspektori su u tom periodu obavili ukupno 1.053 kontrole evidentiranja prometa preko fiskalnih kasa, te su zbog utvrđenih nepravilnosti izdali 494 prekršajna naloga na ukupan iznos kazne od 916.000 maraka. U posmatranom periodu izvršeno je i 136 kontrola prijavljivanja radnika, te je zbog utvrđenih nepravilnosti izdato 40 prekršajnih naloga na iznos kazne od 147.000 КM. Istovremeno, inspektori Poreske uprave RS su u tom periodu za devet poreskih obveznika izrekli mjeru privremene zabrane obavljanja delatnosti.

Da li ste i koliko slučajeva utaje poreza i drugih krivičnih djela otkrili u ovoj godini?

U prvih pet meseci ove godine nadležnim tužilaštvima u RS dostavili smo 14 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog postojanja osnova sumnje da su činjenjem krivičnih djela oštetila budžet RS za oko 4,3 miliona KM. Najviše izvještaja u tom periodu, ukupno deset, podneseno je zbog utaje poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorni u sedam preduzeća i pet fizičkih lica utajili 3.536.316 КM poreza i doprinosa. Dva izvještaja su podnesena zbog povrede obaveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, a po jedan zbog zloupotrebe ovlaštenja u privredi i nepravilnog izdvajanja sredstava.

FOTO: PORESKA UPRAVA RS/RAS SRBIJA
FOTO: PORESKA UPRAVA RS/RAS SRBIJA

Iz Vlade RS je najavljena borba protiv onih poslodavaca koji svoje radnike plaćaju gotovinom. Da li je u planu neka akcija s ciljem da se smanji broj poslodavaca koji daju dio plate u koverti?

Poreska uprava RS kontinuirano, a u okviru redovnih kontrola, vrši kontrole sa ciljem otkrivanja poreskih obveznika koji isplaćuju dio plate u gotovom novcu, odnosno u takozvanoj „koverti“ ili „na ruke“. Prilikom tih kontrola akcenat stavljamo na one poreske obveznike koji prijavljuju radnike na minimalan iznos plate, te se vrši analiza odnosa dobiti određenog poreskog obveznika i broja prijavljenih radnika na minimalnu platu. U značajnoj mjeri nam koriste i prijave radnika s validnom dokumentacijom, koja ukazuje da su plate isplaćene dijelom u gotovom novcu, a koje nisu prikazane u poslovnim knjigama, te za iste nisu obračunati porez i doprinosi. Međutim, problem predstavlja činjenica da radnici, vjerovatno iz straha da ne ostanu bez posla, ne sarađuju s inspektorima i izjavljuju da je iznos koji dobiju na svoj račun cjelokupna plata. U toku je i medijska kampanja kojom želimo upozoriti radnike na sve posljedice dobijanja dijela plate u gotovini, ali ih i istovremeno ohrabriti da prijavljuju sve takve slučajeve.

Naplata veća nego 2019.

Poreska uprava RS je u prvih pet mjeseci ove godine na račun javnih prihoda RS prikupila ukupno 1,123 milijarde KM, što je za čak 164,7 miliona КM ili 17 odsto više nego u istom periodu prethodne godine.

Da se radi o kontinuiranom trendu povećanja naplate javnih prihoda pokazuje i podatak da je naplata za 86,6 miliona KM veća nego u istom periodu 2019, koja je bila rekordna u naplati javnih prihoda i koja nije bila opterećena krizom izazvanom pandemijom korona virusa i mjerama ograničenja i zabrana rada privrednih subjekata, kao što je to bilo 2020.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije