Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

Gostovanje u Kini: Markovićev film o Petru Kočiću na Šangajskom festivalu

Kultura
Autor:

Foto MCF Promo

Film “Slijepi putnik na brodu ludaka” čuvenog srpskog režisera Gorana Markovića biće prikazan na Internacionalnom filmskom i televizijskom festivalu, koji se 24. put održava u Šangaju.

Ovo  višestruko nagrađivano ostvarenje, u produkciji Radio-televizije Srbije, imaće svoju azijsku premijeru na jednom od najvećih filmskih festivala u tom dijelu svijeta i biće u konkurenciji za prestižnu nagradu “Magnolija”.

Tema filma “Slijepi putnik na brodu ludaka” za koji scenario napisao pisac Vule Žurić je posljednji period života znamenitog srpskog pripovjedača Patra Kočića, u duševnoj bolnici na Guberevcu, u okupiranom Beogradu 1916. godine.

Film prikazuje depresivnu sliku Beograda pod okupacijom, u kojoj, na tragikomičan način životi ljekara, osoblja, pacijenata u ludnici grade metaforu o životu na slobodi i slobodnoj teritoriji.

Dok svuda okolo vlada okupacijski teror, smrt i razaranje materijalnih vrijednosti, dotle u ovoj svojevrsnoj i apsurdnoj oazi mira, na ovom “brodu ludaka”, vlada duboko razumijevanje, poštovanje i briga za bližnje. A kada se na taj “brod” ukrcaju slijepi putnici, bjegunci od okupacijske vlasti, pronalazeći tu sigurno utočište od internacije, priča o poslednjim mjesecima života Petra Kočića postaje simbolička priča o sukobu dobra i zla. Pored Igora Đorđevića u ulozi Petra Kočića, igraju i Aleksandar Đurica, Tihomir Stanić, Maša Dakić, Andrijana Oliverić, Srđan Timarov, Jelena Đokić, Goran Šušljik…

Ove godine na festival u Šangaju pristiglo je više od 800 radova iz Kine i inostranstva, koji će se takmičiti u četiri kategorije, uključujući TV drame, dokumentarce, animacije i TV programe.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO