Banjaluka

GRAĐANI NEZADOVOLJNI JAVNIM PREVOZOM Autobusi trebaju da voze po ljetnom redu vožnje

Autobusi su ponovo počeli da voze, ali Banjalučani koji se oslanjaju na javni prevoz tvrde da, i pored stalnih dopunjavanja redova vožnje, i dalje ima puno praznina između termina, što im, kako kažu, otežava odlazak na posao, ali i povratak kući.

GRAĐANI NEZADOVOLJNI JAVNIM PREVOZOM Autobusi trebaju da voze po ljetnom redu vožnje
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Taj problem je raširen po cijelom gradu i najviše pogađa one koji nemaju regularno radno vrijeme od osam do 16 časova već zbog prirode posla imaju drugačije satnice, sa međusmjenama i slično.

Iz Gradske uprave poručuju da su od danas uvedene nove izmjene u redovima vožnje u gradskom i prigradskom prevozu, koje trebaju ublažiti taj problem.

S druge strane, građani koji koriste javni prevoz poručuju da dodatni polasci ne pomažu puno, već da je jedini lijek da autobusi voze prema redovnom ljetnom režimu vožnje.

Puna vozila

Od kada su krenuli autobusi, navodno su svake sedmice nešto mijenjali, pa će tako, kažu, biti i od ponedjeljka. Šta je zapravo, novo u odnosu na prije 15 dana? Umjesto 14 ukinutih polazaka na relaciji Banjaluka – Dragočaj/Ramići, sada ih je 13. Ogromne “rupe” i dalje zjape između termina. Sve bi bilo rješeno kada bi se vratio ljetni red vožnje, kojim se više vodilo računa o potrebama građana. A i zašto bi oni izlazili putnicima u susret kada im je Gradska uprava dozvolila da nas “deru” iako je gorivo pojeftinilo 30 odsto – rekao je Đorđe T. iz Dragočaja.

Dodaje kako je ponašanje putnika i vozača rizično.

Foto: B.T./RAS Srbija
Foto: B.T./RAS Srbija

– U zatvorenom prostoru se mora nositi maska i držati fizička distanca, ali u autobusima, ne samo na prigradskim linijama, ljudi sjede jedni do drugih, pri čemu bar 90 odsto njih ne nosi masku. Ostali je nose, ali zbog nehumanih uslova, u prostoru bez ventilacije ili klime, moraju da je delimično spuste kako bi mogli disati. Kada bi slučajno uletila inspekcija, mislim da to ne bi izašlo na dobro – opisuje on.

Redukovan režim

Zbog aktuelne epidemiološke situacije autobusi u gradu su prestali u potpunosti da voze 26. marta, a ostavljene su samo posebne linije u sklopu takozvanog koridorskog prevoza. Ponovo su počeli da voze 11. maja, ali u redukovanom režimu, koji nije obuhvatao sve linije i polaske. Vremenom je, zbog zahtjeva poslodavaca, ali i građana, Grad uvodio promjene i dodavao polaske koje nisu mogle zadovoljiti potrebe mnogih građana.

Pročitajte još

Iako se ovaj problem duže vrijeme proteže ne samo u Dragočaju već i u cijelom gradu, teško je bilo dobiti odgovore od nadležnih kada će se ta situacija promijeniti. Nakon višednevnog čekanja na odgovor i insistiranja, u redakciju Srpskainfo su stigle informacije iz resornog Odsjeka za saobraćaj, koje su istovremeno objavljene i na internet stranici Grada. Najavljeno je da će se od 15. juna povećati broj polazaka u javnom prevozu putnika. Objasnili su da je ta odluka donesena nakon analize opravdanosti primjedbi i sugestija građana.

Podsjetili su da od 25. maja javni prevoz putnika funkcioniše u redukovanom ljetnom režimu redova vožnje, odnosno sa oko 60 odsto ljetnog režima, u okviru kojeg se na dnevnom nivou obavi oko 800 polazaka u gradskom i 200 u prigradskom prevozu.

Kozmetičke promjene

Kada su u pitanju mještani Dragočaja, naveli su da oni na raspolaganju imaju autobuske linije koje idu kroz ovu mjesnu zajednicu, a koje voze prema Piskavici, Potkozarju, Ramićima, Stranjanima i za Gradinu.

Foto: B.T./RAS Srbija
Foto: B.T./RAS Srbija

Naveli su da su u jutarnje polaske ka gradu uključeni i tremini u 9.20 i 9.45, koji prolaze kroz Dragočaj iz smjera Verića, odnosno Piskavice, i da su polasci iz Grada koncipirani da zadovolje potrebe radnika koji završavaju s poslom te iz grada imaju polasci u 15.00, 15.10, 15.15, 16.05, 16.25, 16.30, 16.50, 18.25…

– Takođe, pored polazaka na napred navedenim linijama, mještani Dragočaja mogu da koriste i polaske na republičkim linijama za Lamovitu i Omarsku, koje nisu u nadležnosti Grada, ali ih obavlja isti prevoznik – kazali su u ovom Odsjeku.

Mještani Dragočaja odgovaraju da je tu situacija još gora i da su u pitanju samo “kozmetičke promjene”. Ako bi, kažu, gledali i te polaske, prije 15 dana je, u startu, bilo ukinuto 20 termina od i 20 prema gradu, a sada ih je po 18 ukinutih u odnosu na red vožnje prije epidemije korona virusa.