Politika

"GRAĐANI NISU NA PRVOM MJESTU" Ambasador Velike Britanije o godini provedenoj u BiH

Odlazak mladih predstavlja krizu u Bosni i Hercegovini i to je izazov od najvećeg prioriteta sa kojim se ova država suočava, a recept kako da ga riješi treba upravo tražiti u dijalogu sa onima koji traže posao van granica BiH, smatra ambasador Velike Britanije u BiH Metju Fild.

"GRAĐANI NISU NA PRVOM MJESTU" Ambasador Velike Britanije o godini provedenoj u BiH
FOTO: AMBASADA VELIKE BRITANIJE

On u razgovoru za Al Džaziru navodi kako je iza BiH godina propuštenih prilika, te da je osvjedočio kako građani nisu na prvom mjestu izabranim ljudima na čelnim mjestima države i drugih nivoa vlasti.

Naglasio je kako proteklu godinu u BiH vidi kao godinu propuštenih prilika.

I to ne samo zbog neformiranja novih vlada, a takvih primjera je nekoliko, nego i zbog parlamentaraca koji ne rade svoj posao i onih koji imaju moć, a ne rade dovoljno na pronalaženju kompromisa i puta ka naprijed. Više nego bilo šta drugo, svjedočim primjerima gdje građani nisu na prvom mjestu. Ali, drago mi je što su dvije entitetske vlade nedavno usvojile određene nove socio-ekonomske reformske principe i mislim da su područja fokusa ispravna – poslovno okruženje i rast, depolitizacija javnih kompanija, poboljšanje zdravstva i stvaranje više prilika za žene i mlade ljude – naveo je ambasador.

Naglašava da čuje ljude kako govore da žele da žive negdje sa snažnijom vladavinom prava, manje miješanja stranačke politike u dnevni život, boljim javnim uslugama uključujući i obrazovanje, kao i da svojoj djeci daju šansu za svjetliju budućnost.

Pitati ljude šta bi ih zadržalo

On je na pitanje šta trebamo uraditi kako bismo zadržali mlade odgovorio da to pitanje treba postaviti upravo mladim ljudima.

– Mislim da je to sjajno pitanje koje treba upitati mlade. Šta bi im pomoglo da donesu odluku da ostanu? Kako im možemo olakšati da uspostave ili vode neki biznis, da imaju pristup kvalitetnoj zdravstvenoj njezi, da nađu dobru školu za djecu, ili da vjeruju da će oni koji krše zakon biti kažnjeni? To je upravo ono što mi podržavamo putem naših projekata ovdje. Ono što očekujemo od izabranih predstavnika je predanost postizanju pozitivnog napretka – rekao je on.