Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Gradonačelnik Vukovara oslobođen odgovornosti zbog OBJAVE SNIMKA SRPSKE DJECE koja nisu ustala na hrvatsku himnu

Svijet
Autor:

Foto: screenshot dnevnik.hr/RAS Srbija

Opštinsko državno tužilaštvo u Vukovaru odbacilo je krivičnu prijavu protiv gradonačelnika Ivana Penave, koji je bio prijavljen za povredu privatnosti djeteta kada je u januaru na internet stranicama Grada objavio snimak učenika srpske nacionalnosti kako sjede tokom izvođenja hrvatske himne na fudbalskoj utakmici.

Ne navodeći imena, tužilaštvo je na svojim stranicama objavilo da je 5. jula odbacilo krivične prijave protiv prvoosumnjičenog hrvatskog državljanina (1974.) zbog krivičnih djela povrede privatnosti djeteta te javnog podsticanja na nasilje i mržnju, kao i protiv drugoosumnjičene hrvatske državljanke (1990.) zbog krivičnog djela javnog podsticanja na nasilje i mržnju.

Naime, Penava je sredinom januara na konferenciji za novinare prikazao sporni snimak, koji je bio objavljen i na službenim stranicama Grada Vukovara, na kojoj su prikazani učenici vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti kako sjede na tribinama za vrijeme izvođenja hrvatske himne.

Na istoj konferenciji za medije je upozorio kako je Vukovar “epicentar puzajuće velikosrpske agresije”.

Opštinsko državno tužilaštvo ističe kako je prvoosumnjičenog i njegove saradnike krivično prijavila jedna politička stranka.

Protiv Penave je krivičnu prijavu podnio i jedan građanin, tvrdeći da je objavom video snimka s utakmice 24. oktobra 2018. povrijeđena privatnost djeteta.

Vukovarsko tužilaštvo je zaključilo da u radnjama prvoosumnjičenika nije došlo do ugrožavanja dobrobiti djeteta, javlja Hina.

Penava je, inače, u drugoj polovini januara uklonio sporni snimak, kako je rekao, “pod uticajem” Zaštitnice za prava djece Hrvatske Helence Pirnat-Dragičević, kao i da je “dobio službeni dopis u kojem se navodi da bi bilo dobro da ukloni snimak”.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO