Svijet

GRETA UPOZORILA LIDERE „Naivno je očekivati da ćemo preživjeti globalno zagrijavanje“

Prošlo je dvije godine od kada je švedska aktivistkinja za zaštitu okoline Greta Tunberg održala prvi školski štrajk protiv klimatskih promjena.

GRETA UPOZORILA LIDERE „Naivno je očekivati da ćemo preživjeti globalno zagrijavanje“
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Poručila je da je od tada svijet samo protračio vrijeme po ovom pitanju ne preduzimajući ništa konkretno.

Sutra će se susresti sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i čelnicima vijeća Evropske unije. Od njih će zahtjevati da zaustave investicije za fosilna goriva i određivanje novih limita za emisiju štetnih gasova.

Uoči ovog sastanka govorila je o onome šta (ni)je učinjeno po ovom pitanju, piše Klix.

– Kada se osvrnemo na posljednje dvije godine mnogo toga se desilo. Milioni ljudi su protestovali na ulicama. Evropski parlament je 28. novembra prošle godine proglasio stanje klimatske uzbune – kazala je.

Prema njenim riječima, u posljednje dvije godine u svijetu je emitovano više od 80 milijardi tona ugljen-dioksida.

– Vidjeli smo kontinuirane prirodne katastrofe širom planete. Mnogi životi i staništa su uništeni. To je samo početak – dodala je.

Kako je kazala Tunberg, kada lideri trebaju nešto konkretno uraditi, onda to izostaje.

– Jaz između onoga šta trebamo uraditi i onoga šta se radi se povećava iz minute u minutu. Zapravo smo izgubili još dvije ključne godine zbog političke neaktivnosti – upozorila je.

Smatra da najbogatije države moraju onemogućiti neke od aktivnosti koje najviše zagađuju okoline.

– Međutim, činjenica je da oni to odbijaju učiniti – dodala je.

Poručila je da, kako je rekla, svako dijete može shvatiti da politike nisu u skladu s onim najboljim što je omogućila nauka.

Napomenula je da je, kako je izjavila, naivno vjerovati da će društvo moći preživjeti globalno zagrijavanje. Zato je pozvala na nužne promjene.

– Pitanje je sljedeće: da li će te promjene biti u skladu s našim uslovima ili u skladu sa uslovima prirode – zaključila je Tunberg.