Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

GUBITAK JOŠ JEDNOG MALOG ŽIVOTA ZAPARAO SRCA Preminula djevojčica koja je ujedinila svijet (FOTO)

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Uvijek kada pišemo i čitamo o oboljeloj djeci, koja vode ratove sa opakim bolestima, pomislimo kako je dobro što poslije saznanja da je prikupljen novac za liječenje, nema vijesti o toj djeci.

Jer to znači da su tu, sa nama, bore se i dalje, nastavljaju svim snagama naprijed. Dok mi živimo naše živote uobičajenim tokom, oni su negdje u nekoj bolnici i svakodnevno se bore da ih život ne porazi.

Kasno sinoć, pojavilo se ime petogodišnje djevojčice Nikoline Gutić iz Platičeva. Teško je i napisati da je dijete izgubilo bitku sa bolešću, kamoli prevaliti preko usta.

Sigurno ste viđali njene fotografije u narodnoj nošnji, sa dugom kosicom sakupljenom u punđu i crvenim cvijetom u kosi. A potom slike gdje je bez kose, jer je liječenje od leukemije uzimalo svoj danak.

Fotografija koja je objavljena u Fejsbuk grupi Srcem za Nikolinu govori više od riječi.

Uslikana je u svom dvorištu, u svijetlo roze haljinici i baletankama. Maše. Iza nje se vidi njen “četvorotoškaš”, u roze boji. Okolo je cvijeće. Olujno nebo kao da nagovještava ono što mora da se desi. I otvorena kapija – kao da poručuje, ja sad moram da idem.

Hajde takvu da je upamtimo. Veselu, kao da nas tješi i govori da će sve biti u redu, jer je sada ništa više ne boli. Igraću se po cijeli dan i zaradiću nove modrice. Trčaću koliko me noge nose i padaću, vjerovatno, ali to me neće boljeti.

Nikolini je prvi put dijagnostifikovana akutno – limfoblastna leukemija u junu 2016. godine. Nakon duge i teške borbe u novosadskoj bolnici, poslije dvije i po godine Nikolina se izliječila i počela normalno da živi.

Ali, na žalost, samo godinu dana kasnije, u oktobru 2019. godine, njoj se teška i podmukla bolest vratila.

Djevojčica je trebalo krajem januara da krene u Italiju, na liječenje, ali je dobila temperaturu i rezultati su joj se pogoršali, pa je morala da se vrati u bolnicu. Dobila je upalu pluća, krvni pritisak joj je bio jako visok i nikako se nije smanjivao, dobijala je pet različitih antibiotika, koji nisu donijeli poboljšanje. Uveden joj je novi lijek za podizanje imuniteta. Doktori su govorili da nije bila u stanju da putuje, da može da predstavlja rizik.

Nikolina je jako loše sve podnosila, vene su joj pucale, povraćala je i bila nervozna.

Tokom liječenja imala je i drugara koji je prolazio kroz iste muke kao i ona, šestogodišnjeg Kostu Petkovića iz Veternika.

Roditelji bebe Tise Sredojev iz Kikinde su, pošto je njihova kćerkica preminula od tumora na mozgu, novac prikupljen za njeno liječenje, između ostalog, uplatili i za Nikolinino liječenje, piše Telegraf.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO