Svijet

Hakerska ekipa "otela" satelit: Osvojili 50.000 dolara

U prepunoj sali Kongresnog centra „Caesars Forum“ u Las Vegasu, na ovogodišnjoj DEF CON konferenciji za hakere, pet timova iz cijelog svijeta nestrpljivo je čekalo da sazna koji tim će biti proglašen pobjednikom prvog takmičenja u "hvatanju zastave" u svemiru.

satelit
FOTO: NASA VIDEO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Putanja satelita

Timovi su imali zadatak da preuzmu kontrolu nad malim satelitom pod nazivom „Mjesečeva svjetlost“. Jedan od izazova nazvan “Božić u avgustu” zahtijevao je da takmičari izmijene orbitu „Mjesečeva svjetlost“ tako da se približi Sjevernom polu. Kako promijeniti putanju satelita ? Timovi su uspjeli da “prevare” GPS prijemnik satelita posebnom skriptom, čime su uspjeli da promijene njegovu putanju.

Pročitajte još

Dodatno, takmičari su bili izazvani da hakuju kameru satelita i naprave fotografiju iz svemira. Ovaj izazov, nazvan “Iron Bank”, uključivao je kriptografski problem, i uspješno ga je riješio samo tim „mHACKeroni“.

Stvarne prijetnje

Pobjednički tim „mHACKeroni“, sastavljen od 60 članova iz Italije, većinom iz akademskog svijeta, osvojio je prvo mjesto i nagradu od 50.000 dolara. Drugoplasirani tim, pod nazivom „Poljska može u svemir“, osvojio je 30.000 dolara, dok je trećeplasirani tim, pod imenom „jmp fs: [rcx]“, osvojio 20.000 dolara.

Ovo takmičenje, koje je organizovano u saradnji s Američkim ratnim zrakoplovstvom, Svemirskom komandom, Korporacijom za svemirske sisteme i Cromulenceom, pokrenuto je s ciljem da ukaže na stvarne prijetnje sajber sigurnosti svemirskih sistema, prenosi Cyberscoop.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije