Svijet

(VIDEO, FOTO) "Nemoguće je tačno predvidjeti kada i gdje" Satelit bez kontrole danas PADA NA ZEMLJU

Očekuje se da će satelit, koji je bez kontrole, proletjeti kroz Zemljinu atmosferu u srijedu ujutro, skoro 30 godina nakon svog lansiranja.

(VIDEO, FOTO) "Nemoguće je tačno predvidjeti kada i gdje" Satelit bez kontrole danas PADA NA ZEMLJU
FOTO: ESA OPERATIONS @ESAOPERATIONS / TWITTER/SCREENSHOT

Poznat kao ERS-2, satelit bi trebao da se raspadne na komade prilikom ponovnog ulaska u atmosferu, od kojih će većina izgorjeti, prenio je Skaj njuz. S obzirom da je ponovni ulazak u atmosferu “prirodan”, odnosno nekontrolisan od strane ljudi, nemoguće je tačno predvidjeti kada i gdje će se to dogoditi, saopšteno je iz Evropske svemirske agencije.

Ali, kako se to vrijeme približava, ESA će moći da kaže više o tome.

Agencija je u ponedeljak objavila svoju posljednju prognozu, predviđajući da će satelit ponovo da uđe u atmosferu u srijedu u 11.14 ujutro po istočnom vremenu, odnosno u 15.19 GMT a 16.19 po našem vremenu – “plus ili minus oko 19 sati – piše Space.com.

To je zato što postoji neizvjesnost oko nepredvidljive solarne aktivnosti, što znači da bi ponovni ulazak mogao da se dogodi u satima prije ili poslije predviđenog vremena.

Pročitajte još

ESA je u ponedjeljak objavila fotografije satelita, načinjene između 14. januara i 3. februara kad je ERS-2 bio na visini od preko 300 kilometara. Mrtvi satelit je trenutno na visini od oko 200 km i pada brzinom od preko 10 km dnevno, sa rapidnim ubrzanjem pada. Kad dođe na 80 km, počeće da se raspada a potom će izgorijeti. Neki fragmenti mogli bi da stignu do površine Zemlje, ali će najvjerovatnije pasti u okean.ESA je rekla da su rizici povezani sa njegovim padom “veoma niski” i da ti fragmenti nisu ni toksični ni radioaktivni.

ERS-2 lansiran je 21. aprila 1995. a njegova misija je okončana 2011. U vrijeme lansiranja je bio najsofisticiranija evropska letjelica za posmatranje Zemlje. ESA je odlučila da mu okonča rad nakon 16 godina i izbaci ga iz orbite. To je uključilo njegovo premještanje na niže visine, sa 785 na 573 km uz pomoć preostalog goriva, čime su smanjene šanse sudaranja sa nečim drugim u svemiru.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije