Društvo

HITNA PRERASPODJELA BUDŽETA EU Zatraženo još 50 miliona KM za migrantske centre u BiH

Evropska komisija zatražila je hitno odobravanje blizu 50 miliona maraka za borbu protiv migrantske krize u Bosni i Hercegovini.

HITNA PRERASPODJELA BUDŽETA EU Zatraženo još 50 miliona KM za migrantske centre u BiH
FOTO: ZOLTAN BALOGH/EPA

Naime, Brisel namjerava preraspodijeliti budžet Evropske unije kako bi se pronašla sredstva za reakciju u BiH, a s obzirom na to da se bliži zima, a broj ilegalnih migranata u BiH je i dalje visok. Neophodno je, kako ističu, osigurati novac za migrantske centre.

Komisija traži da se u okviru budžetske stavke “Višedržavni programi, regionalna integracija i teritorijalna saradnja” osigura dodatnih 25 miliona evra.

– U Bosni i Hercegovini oko 10.000 izbjeglica i migranata treba utočište i pristup osnovnim uslugama za nadolazeću zimu. Oko 6.500 smješteno je u prihvatnim centrima koje finansira EU, a oko 3.500 i dalje spava na otvorenom. S obzirom na očekivani porast broja izbjeglica prije zime i u kontekstu pogoršanja pandemije bolesti kovid-19, postoji opasnost da će doći do humanitarne krize – navodi se u obrazloženju.

Problem je, kako se dodaje, nastao u tome što aktuelni način finansiranja migrantskih centara ističe krajem narednog mjeseca, pa je EU morala hitno reagovati, piše Avaz.