Banjaluka

Hoće li Banjaluka imati grijanje: Zima pred vratima, u skladištima NEMA SJEČKE, problem i put do kotlovnica

Grijanje u najvećem gradu Srpske za sada je pod upitnikom.

Hoće li Banjaluka imati grijanje: Zima pred vratima, u skladištima NEMA SJEČKE, problem i put do kotlovnica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Iz “Eko toplane” su poručili da im iz “Šuma RS” ne pristiže energent kako je ugovoreno i da ga nema dovoljno. Oni odgovaraju da povremeno dolazi do kašnjenja u isporuci drvnih sortimenata zbog nedostatka izvođača radova. Iz Grada rekoše i da kamioni sa sječkom, koje je nešto ostalo na lageru, ne mogu da dođu do “Eko toplane”, jer im je “Elektrokrajina” zabranila prolazak. Rješenje se za sada ne nazire.

Apel

Iz “Eko toplane” su poručili da je zbog nepoštovanja ugovornih obaveza od strane strateškog partnera, “Šuma Srpske”, pod znakom pitanja predstojeća sezona grijanja, jer nemaju dovoljnu količinu energenta za uspješnu sezonu grijanja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

– Apelujemo na donosioce odluka za prioritetnom isporukom drvnog sortimenta, te da se rukovode javnim interesom i potrebom da se najveći grad u Republici Srpskoj snabdije potrebnim količinama energenta za predstojeću sezonu, kako ne bismo došli u situaciju da Banjalučani u 2023. godinu uđu hladnih radijatora – rečeno je iz “Eko toplane”.

Poručuju da je ova godina posebno izazovna, s obzirom na svjetsku energetsku krizu, a da treba imati u vidu da se za funkcionisanje toplifikacionog sistema Banjaluke koristi obnovljivi izvor energije, drvni sortiment, koji je domaći proizvod i čija nabavka, iako praćena rastom cijena proizvodnih usluga, kao što su sječa, transport i mljevenje, a u vezi su s rastom cijena naftnih derivata, kao i rastom cijena ostalih inputa, ne bi trebalo da bude upitna, jer RS raspolaže dovoljnim količinama ovog resursa.

– Da je stanje alarmantno potvrđuje i činjenica da su od ugovorenih količina za dosadašnji period, od 54.000 metara kubnih, ‘Šume Srpske’ isporučile svega 25.735 kubika, što je 47 odsto od ukupne količine ugovorima i dinamičkim planom predviđene za ovaj period – kažu iz “Eko toplane”.

Opravdanja

Iz “Šuma RS” za Srpskainfo potvrđuju da je istina da povremeno dolazi do kašnjenja u isporuci drvnih sortimenata, a glavni uzrok je neizvršenje proizvodnje zbog nedostatka izvođača radova, pa samim tim i nedostatka raspoložive sirovine.

– Konstantno se upozorava i zahtijeva od gazdinstava da prioritetno isporučuju kupcima od strateškog značaja. Nedostatak izvođača radova Javnom preduzeću predstavlja ozbiljan problem, koji u ovoj godini dolazi posebno do izražaja, na način da oni izvođači koji su već dobili ugovore nakon okončane procedure nabavki usluga radova, obavijeste nas da odustaju zbog cijena na tržištu i nedostatka radne snage, bez prethodnog upozorenja – kažu iz “Šuma RS”.

Pročitajte još

Dodaju da postoje određeni problemi u saradnji s pojedinim šumskim gazdinstvima. Ističu da će i dalje insistirati na isporuci dogovorenoj po zaključenim ugovorima.

– I ove godine biće isporučeni šumski drvni sortimenti, kao što je bilo i prethodnih godina – kažu nam iz “Šuma RS”.

Drugi problem koji bi mogao da ugrozi grijanje u Banjaluci, sudeći po informacijama iz Grada, jeste to što “Elektrokrajina” blokira dovoz sječke u “Eko toplane”. Gradski menadžer Bojan Kresojević kaže da ova dva preduzeća imaju dogovor da kamioni sa ogrevom prolaze kroz dvorište “Elektrokrajine”, ali da je sada to zabranjeno, te da u skladištima nema nimalo sječke.

– “Elektrokrajina” je bespravno, mimo ugovora, zabranila prolaz kamionima i danas u kotlovnicama nema nimalo sječke. Ako sutra bude bilo potrebno da počne grijanje, to ne može. Početkom godine dobili smo dopis od njih da će nam onemogućiti prevoz. Oni su zatvorili prolaz kada se završila prethodna sezona grijanja – kaže Kresojević.

Predugovor

Ovaj objekat ima dozvole za rad, ali ne i odgovarajući pristupni put kojim bi kamioni prolazili. Kako su pojasnili iz Grada, u ugovoru o službenosti puta piše da se dozvoljava pristup i da ne postoji rok do kada.

– Do sada nismo uspjeli da obezbijedimo alternativnu saobraćajnicu, pa u skladu sa ugovorom i dalje imamo pravo na put – rekao je Kresojević.

S druge strane, Dragan Čavić, direktor “Elektrokrajine”, poručuje je da je između dva preduzeća napravljen predugovor kojim se daje privremeno pravo korištenja dvorišta “Elektrokrajine” za prolazak kamiona “Eko toplana”, dok ova firma ne izgradi pristupne saobraćajnice.

FOTO: SINIŠA RAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA RAŠALIĆ/RINGIER

– Nema ugovora, postoji predugovor i piše da se vrijeme služnosti odobrava na određeno vrijeme, do gradnje saobraćajnice, a put pet godina nije napravljen – kaže on.

Prema njegovim riječima,  kroz dvorište “Elektrokrajine” u vrijeme sezone grijanja svakodnevno je prolazilo po 20 šlepera, ali i radnici privatnih firmi i radnici “Eko toplane”. Poručuje da postoji dobra volja da se odobri prolazak kamionima sa sječkom pred novu sezonu grijanja.

“Sezona ne smije biti ugrožena”

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS zahtijeva od “Šuma Republike Srpske” striktno poštovanje ugovora u vezi sa snabdijevanjem gradskih toplana u Republici Srpskoj, kao i kontinuiranu isporuku ugovorenih količina drvnih sortimenata kako sezona grijanja ne bi došla u pitanje.

– Tražićemo odgovornost od uprave ovog javnog preduzeća, kao i direktora šumskih gazdinstava koja ne budu isporučila ugovorene količine, ukoliko sezona grijanja bude ugrožena – rečeno je iz Ministarstva poljoprivrede RS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu