Regioni

HODOČAŠĆE DO HILANDARA Otvoren humanitarni broj za djecu kojoj je potrebna pomoć

Grupa hodočasnika iz Istočnog Sarajeva i Pala, koju čine ratni vojni invalidi, učesnici otadžbinskog rata, 26. maja će krenuti na najveće do sada hodočašće dugo 1.000 kilometara do Svete Gore i manastira Hilandar u Grčkoj, a svaki njihov korak dobri ljudi mogu da otkupe i na taj način pomognu djeci kojoj je pomoć najpotrebnija.

HODOČAŠĆE DO HILANDARA Otvoren humanitarni broj za djecu kojoj je potrebna pomoć
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Kompanija „M:tel“ je omogućila humanitarni telefonski broj 1412 čijim će pozivom građani Republike Srpske i BiH kupovati korake koje pređu hodočasnici, a prikupljena sredstva biće donirana udruženjima u Republici Srpskoj koja vode brigu o djeci.

Ovo hodočašće je u čast svih poginulih boraca Vojske Republike Srpske, ali i poklon svoj djeci kojoj je potrebna pomoć – kaže Srđan Jeremić, predsjednik Udruženja amputiraca Istočno Sarajevo.

Jeremić je rekao da je prikupljeno 90 odsto od potrebnog novca za put i da očekuje da će uz pomoć još institucija iz Republike Srpske, ali i BiH, do polaska biti obezbijeđen i ostatak novca.

Dodaje da su u realizaciji hodočašća pomogli  predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović, predsjednik Vlade Srpske Radovan Višković, Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite, Grad Istočno Sarajevo, opštine Istočno Novo Sarajevo, Istočna Ilidža, Pale, Trnovo, brojni privrednici sa područja Istočnog Sarajeva, ali i iz cijele Republike Srpske.

– Kome smo se god obratili pomogao je – istakao je Jeremić.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: privatna arhiva/RAS Srbija

Planom hodočašća predviđeno je da u nedelju, 26. maja, ispred Manastira Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniji, nakon jutarnje liturgije, ka Hilandaru krene grupa od 6 hodočasnika.

– Put od oko 1.000 kilometara i milion do milion i po koraka trebalo bi da traje više od 40 dana – kaže Jeremić za Srpskainfo

Prema njegovim riječima, ruta hodočašća ide preko Višegrada, kroz Srbiju, do manastira Prohor Pčinjski, gdje se ulazi u Sjevernu Makedoniju, dok je ulazak u Grčku kod Dojranskog jezera.

– Na Svetoj gori boravićemo 11. i 12. jula, a povratak je planiran za 17. juli – rekao je Jeremić.

Prema njegovim riječima, sav donirani novac od institucija i privrednika koji ne bude utrošen biće dat kao prilog donatora manastiru Hilandar.

Put u 35 etapa

Ova grupa hodočasnika već 11 godina hodočasti srpskim krajevima i pravoslavnim svetinjama i zemljama, a ove godine očekuje ih najveći izazov do sada. Hodočasni put pješice od Ravne Romanije do Hilandara planirano je da se  obavi u 35 etapa, odnosno 40 dana.

Jeremić, koji nema lijevu šaku, i Dejan Zvizdalo, čije su obje noge amputirane ispod koljena, 2016. godine biciklima su 23 dana putovali do Moskve, udaljene 2.860 kilometara.

Ove godine na hodočašće će krenuti Igor Vukašinović, Srđan Jeremić, Aco Pajić, Novica Pejić, Goran Elez i Ostoja Medić, dok će ih kombijem pratiti Slavko Furtula.