Društvo

Hodočašće za zdravlje djece sa poteškoćama u razvoju: Dragoslav Šinik krenuo iz Gradiške do Banjaluke noseći krst visok 2 metra (FOTO)

Predsjednik gradiškog Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Dragoslav Šinik Šiljo započeo je jutros na Krstovdan hodočašće za zdravlje djece sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja, kojim želi da ukaže na probleme i potrebu izmjena zakona koji regulišu prava ove populacije.

Dragoslav Šinik krenuo na hodočašće
FOTO: SRNA

Uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve, Šinik je krenuo u 9 časova iz Gradiške, ispred hrama Pokrova Presvete Bogorodice u namjeri da, noseći krst visok dva metra, prepješači put do hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci, a sa njim u hodočašće sa ikonom u ruci krenuo je i Aleksandar Tovirac, takođe roditelj djeteta sa poteškoćama u razvoju.

Šinik je rekao da je ova populacija suočena sa brojnim problemima, a osnovni je to što roditelj-njegovatelj gubi mjesečna primanja i ostala vezana prava kada njegovo dijete sa poteškoćama u razvoju navrši 30 godina.

– To nije pravedno i nadležni treba hitno nešto da preduzmu, kao što nije pravedno ni da roditelj-njegovatlj gubi to pravo ako je njegovo dijete uključeno u posebni obrazovni process – naveo je Šinik.

On je rekao da želi da ukaže i na manjkavosti novog zakona o obaveznom zdravstvenom osiguranju, koji je stupio na snagu od početka ove godine, a kojim je ukinuto pravo roditeljima djece “leptira”, oboljele od bulozne epidermolize, na refundaciju troškova za kupovinu namjenskih flastera.

Šinik je pojasnio da 12 djece u Republici Srpskoj svakodnevno koristi ove flastere, da kutija košta oko 100 KM, a da je tokom ljetnih vrućina ona dovoljna za samo dva dana.

On je rekao da je dobio informacije iz Fonda zdravstvenog osiguranja Srpske da će pravilnik biti izmijenjen i da će biti omogućena refundacija troškova nabavke tih flastera, te naglasio da sve što je potrebno za liječenje djece mora da bude refundirano ako se ne može besplatno nabaviti u apotekama.

Dragoslav Šinik krenuo na hodočašće
FOTO: SRNA

Pročitajte još

Šinika je na hodočašće dugo oko 50 kilometara ispratilo nekoliko članova Udruženja za pomoć nedovoljno razvijenim licima i prijatelji, a mnogi će mu na tom putu pružiti podršku.

Na putu do Banjaluke Šinik će posjetiti pravoslavne hramove u Dubravama, Novoj Topoli, Laktašima i Trnu, gdje će upaliti svijeće za zdravlje djece sa poteškoćama u razvoju i njihovih roditelja, te za satradale na Kosovu i Metohiji.

Planirano je da prespava u parohijskom domu u Laktašima, a dolazak pred hram Hrista Spasitelja u Banjalici, gdje će ga dočekati građani i oni za čija prava se bori, predviđen je simbolično u pet do 12.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije