Politika

"HRVATSKE FORMACIJE SPROVODILE TEROR" Linta rekao da je JNA 1991. u Vukovaru djelovala po ustavu

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocijenio je da je bezočna laž Hrvatske da je u septembru 1991. godine JNA napala Vukovar jer je to bila jedina zvanična vojska koja je imala ustavnu obavezu da deblokira kasarnu, zaštiti vojnike i oslobodi Srbe od napada i terora hrvatskih paravojnih formacija.

"HRVATSKE FORMACIJE SPROVODILE TEROR" Linta rekao da je JNA 1991. u Vukovaru djelovala po ustavu
Foto: Medija centar Beograd

Linta je istakao da je JNA, kao regularna vojska tada međunarodno priznate države Jugoslavije, imala obavezu da zaštiti srpski narod u Vukovaru nad kojim su hrvatske paravojne formacije na čelu sa Tomislavom Merčepom i drugima sprovodile teror od početka 1991. godine.

Najbolje svjedočanstvo o teroru Merčepovih ubica nad vukovarskim Srbima ostavio je tadašnji povjerenik Vlade Hrvatske za Vukovar Marin Vidić Bili koji je poslao pismo Franji Tuđmanu i drugim hrvatskim političarima – Ivici Račanu, Savki Dabčević Kučar, Draženu Budiši… – naveo je Linta u saopštenju.

On je naveo i da su do početka bitke za Vukovar hrvatske paravojne formacije u tom gradu ubile najmanje 120 Srba.

Linta je istakao i da je JNA bila oslobodilačka vojska i da Srbija treba da se ponosi pripadnicima JNA koji se poginuli u borbi za oslobođenje Vukovara.

Pročitajte još

– Posebnu počast Srbija treba da odaje general-majoru i komandantu Novosadskog korpusa Mladenu Bratiću koji je poginuo predvodeći svoje vojnike – rekao je Linta.

On je istakao i da je JNA kao jedina legalna i legitimna oružana snaga 14. septembra 1991. godine pokrenula vojnu operaciju s ciljem da deblokira vukovarsku kasarnu, koju su hrvatske paravojne snage otvoreno napadale od kraja jula, a krajem avgusta potpuno blokirale.

Linta je podsjetio da su na današnji dan prije 28 godina snage JNA oslobodile Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija koje je osnovao ustaški režim Franje Tuđmana.