Gradovi

Humanost na svakom koraku: Ugroženima hrana, oboljelima lijekovi i knjige

Humanitarne akcije javnih ustanova, preduzeća i pojedinaca, te solidarnost stanovništva postali su obilježje života u mnogim sredinama Republike Srpske.

Humanost na svakom koraku: Ugroženima hrana, oboljelima lijekovi i knjige
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Zaposleni u Narodnoj biblioteci „Branko Radičević“ Derventa donirali su 200 knjiga Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjaluci, gdje su, zbog infekcije virusom Korona, smještene osobe iz ove regije.

Derventski bibliotekari kažu da su se na ovaj gest odlučili kako bi iskazali solidarnost sa oboljelima.

Nadamo se da će knjige koristiti osobama u izolaciji, da će im biti lakše, a vrijeme ugodnije prolaziti  – kazala je Mirjana Plisnić, direktorica biblioteke Derventa.

U ovoj opštini pohvalili su se i donacijom 30 madraca za Dnevni centar za djecu sa poteškoćama u razvoju koju su dobili posredstvom Republičke uprave civilne zaštite. Riječ je o donaciji  kompanije “Moj san”.

U susjednim Laktašima sveštenici Arhijerejskog namjesništva donirali su Domu zdravlja 3.000 KM i 500 zaštitnih maski.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Maloprodajni lanac trgovina, “Fortuna” iz Klašnica, donirao je 30 paketa prehrane i hemijskih sredstava laktaškom Centru za socijalni rad.

Ovaj primjer slijedili su u preduzeću “Dukat” koje je 50 paketa poklonilo Boračkoj organizaciji u Laktašima.

– Trudićemo se da pakete ravnomjerno raspodelimo. Ovo je za našu organizaciju vrijedan i lijep gest – rekao je Ostoja Bilak, predsjednik Boračke organizacije Laktaši.

U gradskoj upravi Gradiška ističu donacije ovdašnjih preduzeća i pojedinaca, u čemu i oni učestvuju.

– Gradska uprava donirala je 4.100 zaštitnih maski penzionerima, jer mnogi nisu u prilici samostalno da ih nabave – kazala je Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika Gradiške koja je podsjetila da je ova uprava obezbijedila i 300 paketa za sirimašne koje su uručili volonteri Crvenog krsta.

Foto: Ustupljena fotografija/Petra Lukić Mirković
Foto: Ustupljena fotografija/Petra Lukić Mirković

U gradiškoj gradskoj upravi takođe ističu donaciju 5000 zaštitnih maski preduzeća “Jelšingrad” te 1700 maski koje su poklonili Kinezi koji žive u Gradiški.

– Naši volonteri pomažu penzionerima i drugim osobama koje samostalno ne mogu nabaviti lekove, hranu i druge potrepštine. To je primer velike solidarnosti – kazala je za Srpskainfo Dragana Ilić.

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija
Dragana Ilić, zamjenica gradonačelnika Gradiške

Članice Udruženja žena Srbac, kao što su to čine i njihove koleginice  iz gradiškog Udruženja “Žena i porodica” izradile su 270 zaštitnih maski za djecu i siromašne porodice.

Srpčanke su prethodno poklonile 30 medicinskih kapa Domu zdravlja. Vesna Smiljanić, predsejdnica ovog udruženja, kaže da njihove članice kreativno provode slobodno vrijeme tokom vanrednog stanja, izrađujući unikatne radove.

Crvenom krestu u Srpcu pamučne zaštitne maske doniralo je i preduzeće “Ninka” iz Poveliča.

Humani Dubičani

Nekoliko humanitarnih akcija organizovano je na području dubičke opštine.

Načelnik Radenko Reljić, narodni poslanik Darko Banjac i privrednik Marko Vlajisavljević, posredstvom Crvenog krsta, donirali su 100 paketa hrane.

Dragan Jaćimović, ambasador BiH u Sjevernoj Makedoni, donirao je 4.000 KM za ugrožene u Kozarskoj Dubici.

Članovi Off road kluba „Kozara“ iz Kozarske Dubice uručili su prehrambene i higijenske pakete za 18 porodica.

Prihvati notifikacije