Kolumne

Hvala, Sven!

Nastup Svena Alkalaja na sjednici Savjeta bezbednosti UN jedna je od najboljih stvari koja se mogla desiti na putu političke i svake druge samostalnosti Republike Srpske. Naravno, ako politički vrh RS to bude znao iskoristiti.

Hvala, Sven!
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Od „čovjeka od skandala i bitange“, kako je Milorad Dodik nazvao ambasadora BiH u UN, nije se moglo ništa drugo ni očekivati nego da na svjetskoj sceni ponovo nastupi predstavljajući interese samo jedne strane u BiH. Takođe, Alkalaj nikoga u Njujorku nije mogao da dovede u zabludu, niti je mogao da našteti ugledu BiH, jer taj ugled ne postoji.

Međutim, Alkalaj je ostrašćenim govorom, u kome je pominjao ne samo Ratka Mladića nego i Srbe i Srbiju, zabio posljednji ekser u kovčeg onoga što u Sarajevu nazivaju diplomatijom BiH. Čak i da je sve tačno što je rekao, Alkalaj nije smio to da učini ako mu je zaista stalo do BiH, jer se s njegovim govorom nije složio član Predsjedništva BiH koji predstavlja drugi narod po brojnosti i jedan od dva entiteta.

Nakon ovoga ne postoji više nijedan razlog da se ambasadori i konzuli iz RS predstavljaju i ponašaju kao diplomate BiH. Ni zvanično, ni nezvanično. Pozicija koju imaju Srpska, dakle Dodik i ambasadori koje je imenovao, u ovom slučaju je takva da im u BiH ne može niko ništa. Sistem nemoguće smjene sada ide i u njihovu korist. Ćutanje bi bilo znak odobravanja, podaništva ili nesposobnosti da se adekvatno odgovori.

Pročitajte još

Alkalaja ne treba ni pokušavati smijeniti, treba ga gajiti i zalijevati, kao razlog, kao simbol čovjeka i politike koji su doveli do toga da RS dobije svoje ambasadore i svoju spoljnu politiku.

Tu dolazimo do ključnih pitanja – da li je Dodik spreman zaista da odgovori na pravi način, i drugo, koliko je među diplomatama BiH iz RS nesposobnih likova, političkih podanika, konformista, a koliko ambasadora pravog kalibra, onih koji će znati da na važnim mjestima artikulišu stavove Banjaluke, spremnih da istrpe strašne pritiske svaki put kada pomenu nezavisnu RS, drugačije stavove o ratu ili nešto treće.

Za početak, srpski član Predsjedništva im je poručio da nisu obavezni da se povinuju nalozima svojih šefova iz drugog naroda. Ali, Dodik je svašta nešto rekao, pa porekao.

Prihvati notifikacije