Društvo

I BiH DIO GLOBALNE INICIJATIVE Počinje kampanja "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno"

Agencija za rodnu ravnopravnost i jačanje žena - UN žene, u saradnji sa partnerima, danas počinje kampanju "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno", saopšteno je iz Ambasade Švedske u BiH.

I BiH DIO GLOBALNE INICIJATIVE Počinje kampanja "Isključimo nasilje nad ženama i djevojčicama zajedno"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U saopštenju se precizira da je to dio globalne kampanje “16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja” koja poziva na okončanje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama.

U fokusu ovogodišnje kampanje u BiH, koja će trajati od danas, kada se obilježava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, do 10. decembra, Međunarodnog dana ljudskih prava, jeste uticaj pandemije virusa korona na porast nasilja nad ženama i djevojčicama.

Kampanja ističe značaj obezbjeđivanja nesmetanog pristupa uslugama podrške onim koji su preživjeli nasilje, te doprinos šire zajednice prevenciji nasilja nad ženama u vremenu krize, sa posebnim fokusom na medije.

Početak kampanje obilježen je juče onlajn događajem na kojem su uvodne riječi održali ambasador Švedske u BiH Johana Stormkvist, predstavnik UNFPA u BiH DŽon Kenedi Mosoti i predstavnik UN žene u BiH Dejvid Saunders.