Kultura

"I DALJE SAM POBUNJENIK" Seka Sablić se vratila poslu, a otkriva da su joj se neki planovi IZJALOVILI

Glumica koja neodoljivim optimizmom i šarmom osvaja već pri prvom susretu otkriva da se raduje povratku pred publiku i da se svakom aplauzu raduje kao da ga prvi put dobija.

"I DALJE SAM POBUNJENIK" Seka Sablić se vratila poslu, a otkriva da su joj se neki planovi IZJALOVILI
FOTO: MILOŠ CVETKOVIĆ/RAS SRBIJA

Glumica Jelisaveta Seka Sablić decenijama publici vraća osmijeh na lice, a nedavno se, poštujući posebne mjere zaštite, vratila na daske koje život znače.

– Igrali smo “Lažljivicu” na Jesenjem festivalu jevrejske kulture u Subotici, Gorica Popović i ja, to je bila prva predstava poslije ovih užasa koji su nas zadesili sa korona virusom. Distanca se poštovala, ipak bilo je ljudi, a mislim da je publika bila oduševljena. Gledaju dvije izuzetne glumice i popularne – u svom stilu priča Seka i dodaje da se glumi tokom korone vratila sa dozom straha:

– Nova je predstava, vrlo zanimljiva, tačna i aktuelna. Odgovara na naša građanska, aktuelna i životna pitanja. Bilo je jako teško otputovati do Subotice zbog kiše pa se vratiti u ponoć u kombiju sa sve maskama na licu. Stavljaš i glavu u torbu. Poslije se malo kajem što to radim, ali ulazim u vodu pa gdje  me odnese.

Harizmatična glumica samouvjereno otkriva i da je u privatnom životu često pobunjenik.

FOTO: F. JOVANOVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: F. JOVANOVIĆ/RAS SRBIJA

– Moram da kažem da sam jako slična ulozi Serafime koju tumačim, i ja sam pobunjenik iako imam toliko godina. Ta moja uloga nosi ideju i priču. U “Lažljivici” sam baba koja dolazi da osvjesti one koji su neosvješćeni. Ona ide od kuće do kuće i dolazi do jadne radnice u tajkunskom muzeju koja ne primjećuje i ne shvata ništa što se oko nje dešava. Tada je osvješćujem da pomaže lopovima, tajkunima, vaspitavam je. Svaka replika moje uloge je tačna i u pravu je zaista. Na kraju je jedan apsurd jer kaže: “E sad idem dalje i svima ću život zagorčati, sve vas mrzim” – priča Seka i dodaje da je sa koleginicom zbog predstave trebalo da putuje u Beč, ali to se trenutno neće realizovati.

– Gorica i ja smo sa “Lažljivicom” u oktobru trebale da idemo u Beč, ali to je zasad otkazano zbog situacije sa virusom. Ne znamo šta će s tim biti – za Blic je zaključila Seka Sablić.

Podsjećamo, u javnosti se već neko vrijeme spekuliše kako je naročito glumačka scena pogođena nakon izolacije i da su glumci zaposleni za stalno odlučili da osnuju fond pomoći za slobodne umjetnike.

– Mnogo mi je žao tog udruženja, ne zato što su tamo ljudi koji su nesposobni, nego zato što većina stvari nije u njihovoj moći. Niko ništa ne čini za to udruženje. Nikada se nije dozvolilo da se tu napravi ozbiljan sindikat. Mnogo puta u mom iskustvu i kroz život je udruženje pokušavalo mnogo toga. Naravno, potpisala sam da se pomogne tim ljudima – istakla je glumica nedavno.

Milena je sama nosila sto

Seka se prisjetila brojnih anegdota iz prošlosti, a jedna od najdražih joj je sa preminulom glumicom Milenom Dravić.

– Sjećam se kad smo igrali predstavu u Baru i trebalo je neki sto da se donese iz hotela. Pošto je Crnogorce bilo sramota da pređu poljanu i da ga iznesu, Milena je odlučila da će ona. Sjećam se da ga je uprtila na leđa i sama prenijela – sa osmijehom se sjeća Sablićeva.