Društvo

“I KAD PRIMITE VAKCINU MORATE NOSITI MASKE” Dr Petrović ističe da ćemo proljeće svakako dočekati sa OVOM MJEROM

Čak i da sutra počne vakcinacija bilo kojim od dva cjepiva koja su zasad najbliža - Fajzer-Biontekovim, za koje je juče predat zahtjev za registraciju u Srbiji, ili ruskim "sputnjikom V", koji je za korak u prednosti, jer je Agenciji za lijekove i medicinska sredstva (ALIMS) već dostavljeno 20 doza na testiranje, proljeće ćemo, izgleda, dočekati - pod maskama.

“I KAD PRIMITE VAKCINU MORATE NOSITI MASKE” Dr Petrović ističe da ćemo proljeće svakako dočekati sa OVOM MJEROM
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Na to, i u situaciji kad imamo dvije vakcine kandidata, upozorava primarijus dr Radmilo Petrović, epidemiolog. Razlog, kaže, nije sumnja u efikasnost. Naprotiv, potpuno je uvjeren u moć vakcine da zaustavi pandemiju, i ubijeđen da je svaka, pa i najmanje efikasna potencijalna vakcina protiv kovida 19, bolja od “susreta” sa divljim virusom, uzimajući u obzir i sve moguće neželjene efekte cjepiva.

– Razlog je praktične prirode: svaka od potencijalnih vakcina protiv kovida 19 mora se dati u minimum dvije doze, najbolje je da revakcinacija bude poslije četiri nedjelje, a poslije te druge doze treba da prođe još tri nedjelje da se razvije optimalni imunitet. Uz takav plan vakcinacije, čak i da se obezbjedi dovoljno vakcina, i da interesovanje za ovu vrstu zaštite bude masovno, maski se nećemo brzo otarasiti – objašnjava, za Novosti, dr Petrović.

Pročitajte još

Sve, naravno, može u ovoj žurbi zbog pogubnih efekata pandemije da se ubrza, i da se skrati razmak između dvije doze, ali će u tom slučaju imuni odgovor na vakcinu biti slabiji.

I kad budemo imali vakcinu, treba uzeti u obzir da vakcinacija ne može baš tako brzo da se sprovede, a da bismo napravili kolektivni bedem za virus, prirodnim prokužavanjem, ili imunizacijom, imunitet treba da ima bar 60-70 odsto stanovništva.

U Njemačkoj i Americi postoji sumnja u ispravnost odluke Velike Britanije da odobri vakcinu kompanija “Fajzer i Biontek” i započne njenu primjenu već sljedeće nedjelje. Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti tvrdi da Britanci nisu detaljno proučili podatke sa ispitivanja.

– Bolje je sačekati nekoliko nedjelja da Evropska agencija za lijekove sprovede temeljno ispitivanje vakcine nego “na prvu loptu” odobriti njenu upotrebu – ocjenjuje Peter Lajze, njemački poslanik u Evropskom parlamentu i preporučio članicama EU da ne učine isto što i Britanija.  I. S.

Srbija pregovara i sa Kinom o vakcini protiv kovida. Doktor Petrović smatra da je dobra odluka države da obezbjedi vakcine različitih proizvođača. One će, kako je ranije najavljeno, za stanovništvo biti besplatne.

– To je pametna strategija, jer ćemo za 8 do 10 mjeseci posle vakcinacije moći da analiziramo koja vakcina je obezbjeđivala veću zaštitu, koja je imala najmanje neželjenih efekata, i na osnovu toga da budemo pametniji kad budemo nabavljali vakcinu za 2022. godinu. Od ovoga što nam se sad nudi, odlučio bih se za Fajzer/Biontekovu zaštitu, rukovodeći se činjenicom da je Velika Britanija prva odobrila ovu vakcinu. Englezi su vrlo konzervativni i to što su odobrili ovu vakcinu znači da su uvjereni u njenu efikasnost i bezbjednost – kaže dr Petrović.

Stručnjaci ALIMS Srbije već procjenjuju dokumentaciju za registraciju ove vakcine, potvrdio je Pavle Zelić, iz ove agencije. Iako taj postupak po zakonu može da traje 260 dana, radiće se po hitnoj proceduri, ali će se, kaže Zelić, kao i za svaki drugi lijek, vrlo rigorozno proučavati sve faze testiranja.

S obzirom na to da još nijedna potencijalna vakcina protiv kovida nema odobrenje za upotrebu, ni američke FDA, ni Evropske agencije za lijekove (EMA), neko bi mogao da kaže da je Srbija u trci za vakcinu požurila. Pogotovo kada se uzme u obzir da nijedan lijek ne može da dobije dozvolu za upotrebu ako nije registrovan kod EMA, koja je izjašnjavanje o zahtjevu Fajzera i Bionteka za registraciju, odložila najranije za 29. decembar. Od tog pravila, Srbija, kao i druge zemlje sa sličnom regulativom, može da odstupi pod pritiskom pandemije.