Banjaluka

ILUZIJA JE NJEGOVA STVARNOST Mađioničar Zoro otkriva zašto su djeca NAJBOLJA PUBLIKA

Banjalučki mađioničar Zoran Arnaut, poznatiji kao Zoro, već godinama nastupa i zabavlja izvodeći trikove. Djeca su mu, tvrdi, najbolja publika.

ILUZIJA JE NJEGOVA STVARNOST Mađioničar Zoro otkriva zašto su djeca NAJBOLJA PUBLIKA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Djeca su zaista najiskrenija i najbolja publika. Oni se užive u trik i uživaju u “magiji”, dok polovina odraslih ne gleda trik već rješenje. Ostala polovina se prepusti, kao i djeca, uživanju u stvaranju “čuda” koje se upravo dešava – priča Arnaut za Srpskainfo.

Zašto su djeca njegova najbolja publika govori i anegdota sa jednog nastupa.

– Na jednom rođendanu sam uzeo komad bijelog papira, presavio ga i kad sam odmotao – gle čuda, bijeli papir se pretvorio u deset maraka. Djeca su bila oduševljena, Nastavio sam program i priveo ga kraju. Kada je došlo vrijeme da se rastanemo ja sam se spakovao i krenuo, a nekoliko dječaka je stalo u red. Svi su u ruci imali bijeli papir i tražili od mene da im napravim “magijom” 10 KM – prisjeća se mađioničar.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Tehnike

Navodi da dobro izveden trik nije nikakva magija, već rezultat dugogodišnjeg predanog rada i dobro uvježbanih vještina.

– Za dobar trik je potrebno savladati dvije tehnike, mehaničku i psihološku. Mehanička tehnika je ono što vježbamo kod kuće, što publika ne smije da vidi, a psihološka tehnika je da pričom odvraćamo pažnju gledalaca, odnosno njome maskiramo mehaničku tehniku. Poslije trika treba ćutati, kako ne bi omeli čudo u razvoju koje se upravo dešava u glavama gledalaca – objašnjava naš sagovornik.

Dodaje da je za pravog mađioničara bitno da voli zabavljati, puno mora da vježba i onda će i rezultat doći.

– Mnogi misle da se mađioničari bave magijom, što je suprotno od istine. Svaki trik, makar bio i nemoguć, samo je trik, odnosno dobra vježba. Svaki ima svoje logično objašnjenje, tu nema nikakve magije. Čak je jedan mađioničar davao milion dolara bilo kome ko dokaže da može nešto da uradi natprirodno. Još niko nije podigao nagradu. Mađioničari sebe vide kao zabavljače, jer umjetnost je znati zabavljati ljude trikovima – navodi Arnaut za Srpskainfo.

Pomagači

Najveći pomagači su mu dva bijela goluba – Ćoćo i Ćoća.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Zaista sam ih uspio dresirati. Ćoćo sa velike udaljenosti na poziv doleti na moju ruku, iako u ruci nemam hranu. Ćoći dam dvije narukvice da uzme u kljun i kažem mu da jednu stavi oko vrata, a drugu zadrži u kljunu, što on i uradi –  navodi Zoro za kraj razgovora.

Zoran Arnaut je mađioničarske trikove počeo učiti još kao dječak od šest godina. Neke je usavršavao s amaterima, a profesionalne kurseve iz ove oblasti završio je u Hrvatskoj, Srbiji i Sloveniji.