Sudbine

Ima još 15 DANA DA SPASI KIČMU: Nikola (26) od 12 godine radi najteže poslove da pomogne samohranoj majci, a sada mora na tešku operaciju

Nikola Milenković (26) iz Niša je momak koji je sa samo 12 godina počeo da radi najteže poslove.

NIkola Milenković
FOTO: COLESTELLA.ROSSA/FACEBOOK/SCREENSHOT

Kao dijete razvedenih roditelja nije mogao da dozvoli da njegova majka sama prolazi kroz sve muke, zbog čega je zasukao rukave i riješio da joj pomogne. Međutim to se odrazilo na njegovu kičmu.

Kaže da je imao potrebu da zaštiti majku, da mu tada ništa nije bilo teško. Živio je bez telefona, bez svakodnevne igre sa drugarima. Ipak, danas, Nikola osjeća svaki sekund fizičkog napora na svojoj koži. Iako je on izdržao u svojoj namjeri da pomogne majci, nažalost, njegova kičma nije, te sada mora da ide na operaciju koja je jedina nada.

Od 5. razreda osnovne škole radim fizičke poslove u šumi. Kada nas je otac napustio, želio sam da uradim sve da pomognem svojoj majci. Niko me nije štedio. Ipak, moja kičma nije izdržala. Samo želim život kakav nikada nisam imao – rekao je 26-godišnji Nikola.

Pročitajte još

Ovaj mladić danas na nogama ne može da izdrži duže od 20 minuta, a da pritom ne osjeća jezive bolove. Ipak, spas postoji. Njegova cijena je 45.000 evra, a za prikupljanje novca ima samo 15 dana.

– Ja sam dijete razvedenih roditelja, majka me od malena očuvala sama bez očeve podrške. Pored majke druga najveća podrška mi je bio ujak, njen rođeni brat. Mami sam počeo da pomažem bukvalno od kad sam postao svjestan svog života. Ujak me iškolovao, gledao sam što više da mu pomognem i da zaradim za svoj džeparac. Od petog razreda sam tako ljudima pomagao po selu, svi su me voljeli i svi su me platili i više nego što sam zaradio.

U prvoj godini srednje škole sam počeo da idem u šumu, da radim za dnevnicu. Od tada sam počeo da obezbjeđujem sebi garderobu za školu i sve što mi je potrebno. Nakon završetka školovanja, ja sam se odmah osamostalio i radio u šumi, nisam znao za bolje, nisam znao da mogu da odem u veći grad. Nakon dvije godine rada u šumi poslije završetka srednje škole rođak me je zaposlio u Beogradu, radio sam na industrijskim dimnjacima. Jako sam volio taj posao, ništa nije bilo teško dok sam radio. Tu mi je spasio život da se ne mučim više u šumi – prisjeća se ovaj mladić za Telegraf.

Prve tegobe Nikola je osjetio u srednjoj školi

Poslije napornog rada malo pomalo počeli su bolovi u kičmi. Bol se tokom noći smirivala, ali, kako su godine prolazile, bivala je sve jača i jača. U novembru 2018. godine mladić saznaje da ima diskus herniju i povredu pršljenova L4 i L5.

Nažalost, moja kičma nije izdržala. Dospio sam do čak pet operacija kičme, ali nijedna nije urodila plodom. Sada više ne mogu da izdržim – kaže nam on.

Pročitajte još

Iako izgleda potpuno zdravo i nema nijedan deformitet, Nikola kaže da je bol nepodnošljiva. Ne može da spava, ne može da jede, niti da šeta. Djeluje mu kao da se cijeo svijet ruši.

– Imam utisak da sam u mraku i da ne vidim izlaz. Ja sam tek na početku, želim da živim, da osjetim mladost, da se zaljubim… Želim porodicu i djecu. Jako je teško, jako. Ne mogu da jedem kao čovjek za stolom, bukvalno obrok završim za 10 minuta jer se odmah pojačaju bolovi tokom sjedenja. Što se tiče šetnje, mogu da šetam 20 minuta da mi prija, nakon toga je bol sve jača i jača. Pod bolovima sam 24 sata – priča ovaj mladić.

Spas postoji i košta 45.000 evra

Iz Nikolinog pakla postoji izlaz. Doktori u Indiji smatraju da će 6. operacija biti uspješna, ali za to mu je potrebno 45.000 evra. Nažalost, Nikola novca nema. Ono što je skupio putem fondacije Budi human potrošio je na fizikalne terapije u nadi da će mu pomoći.

– Prognoze ljekara su da će bol nakon ove operacije da se izgubi 85-90 odsto, ali je potrebno u što kraćem roku da odem na operaciju, kad kažem što kraći rok to znači za 10-15 dana. Ljekari na ovoj operaciji treba da izvade iz kičme 6 šrafova, 2 koštana grafta koja služe za zamjenu prirodnog diskusa, da oslobode nerv koji trpi jako, jako veliku kompresiju. Nakon toga moraju da me otvore kroz stomak i da izvedu još jednu operaciju, koja se zove ALIF. Jako je bitno da napomenem da operacija neće imati nikakvog efekta ako ne odem na operaciju u što kraćem roku, jer će doći do atrofije mišića, nakon toga će doći do slabosti u nogama i na kraju ću ostati nepokretan – govori Nikola sa suzama u očima.

“Najveća mi je zelja da ozdravim i zagrlim svoju devojku”

Iako trenutno ne vidi svjetlo na kraju tunela Nikola se nada da će uskoro stati na noge. Na putu kroz tamu najveća podrška su mu majka, ujak i ujna, ali i djevojka koja nestrpljivo čeka da joj dotrči u zagrljaj.

Najveća mi je želja da se izliječim i stanem na svoje noge i da budem sa svojom voljenom djevojkom koju jako volim i koja je i sama moja ogromna podrška – kaže on.

Pored ljubavi, Nikoli nedostaje i posao. Nije navikao da ne radi, da ne doprinosi porodici i ne zarađuje. Od malih nogu je vrijedan, te kaže da jedva čeka da se ponovo vrati poslu.

– Najradije bih volio da radim kod rođaka i da idem na visini od preko 100 metara. Taj posao sam radio iz ljubavi, ne zbog novca. Nažalost, ne bi bilo preporučljivo da se bavim više tim poslom, tako da ću morati da nađem neki lakši posao koji neće biti naporan za moju kičmu – zaključuje Nikola.

Pomozimo Nikoli!

Svi koji mogu pomoći Nikoli mogu to uraditi:

SMS porukom sadržaja 997 na 3030

Uplatom na dinarski račun: 160-6000000856574-51

Skeniranjem NBS IPS QR koda na vašoj mBanking aplikaciji: NBS IPS QR kod

Uplatom na devizni račun: 160-6000000857091-52

IBAN: RS35160600000085709152

SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije