Magazin

Ima suprotan efekat na psihu: Psiholozi kažu da bi JEDNU RIJEČ trebalo da prestanemo da koristimo

Ako stalno izgovarate rečenice poput: „Trebalo bi da već prebolim ovo“ ili „Trebalo bi da radim na ovome“;„Ne bi trebalo da jedem to“;„Trebalo je da reagujem drugačije u toj situaciji“, terapeuti smatraju da bi trebalo da prestanete.

muškarac i žena u kuhinji
FOTO: JESS AND GABRIEL/YOUTUBE/SCREENSHOT

Iako svakako postoje stvari koje treba da uradite, ne moraju svaki zadatak ili radnja da spadaju u ovu kategoriju. Ove vrste „trebalo“ izjava mogu dodati osjećaj obaveze ili stida, pipe Huff Post.  Osjećanje koje može da se javi, osjećanje krivice, uglavnom dovodi do odlaganja umjesto zdravog djelovanja.

Nekim ljudima je teško da odvoje ono što zaista žele od onoga što im se kaže da žele spoljni uticaji i društveni pritisci. Ovi uticaji mogu doći od vaše porodice, kulture, prijateljstva ili partnera. Na primjer, ako vas spoljne sile nateraju da osjećate potrebu da budete savršeni sve vreme, nosićete ogroman pritisak sa svakom odlukom. Ili, ako sebi kažete da samo prevaziđete neslaganje bićete u neslaganju sa sobom – kaže psiholog Megan Votson, piše Huff Post.

Kako prestati sa “treba”?

Korišćenje svjesnosti je jedan od načina da se suprotstavite svakom što treba da uradite. Obratite pažnju kada čujete sebe kako izgovarate ili mislite riječi poput „trebalo bi“ i „moralo“, prenosi Novosti Magazin.

Da li ovo zasnivate na činjenicama ili na osjećanjima? Da li postoje neki osnovni strahovi vezani uz vašu izjavu „trebalo bi“?

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu