Društvo

"IMAMO RAZLOGA ZA OPTIMIZAM" Vlada RS uvodi mjere za povećanje nataliteta

U kabinetu predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović danas je predstavljen jedan od najvažnijih strateških dokumenata “Demografski razvoj i populaciona politika Republike Srpske”.

"IMAMO RAZLOGA ZA OPTIMIZAM" Vlada RS uvodi mjere za povećanje nataliteta
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Presjek stanja sa analizama i prijedlogom mjera prezentovali su stručnjaci na čelu sa profesorom Draškom Marinkovićem sa banjalučkog PMF. Dokument je rađen nekoliko mjeseci i prvo je predstavljen predsjednici RS, srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, premijeru RS Radovanu Viškoviću i ministrima.

Najvažnije je da budemo optimistični, a imamo razloga za to. U posljednjih osam godina zaustavljen je trend pada rađanja djece, a prošle godine rođeno je oko 230 beba više nego godinu prije. Rekao bih da je to direktna posljedica mjere Vlade o mjesečnoj isplati dodatka nezaposlenim porodiljama – naveo je Drašković.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik otkrio je nekoliko dugoročnih ciljeva RS u pogledu podizanja nataliteta. To je besplatno predškolsko obrazovanje za svu djecu u Republici Srpskoj, zatim otpisivanje djela datih kredita mladim bračnim parovima koji dobiju djecu, te uvođenje raznih novčanih podsticaja za mlade ljude do 35 godina.

Dodik je nakon sastanka rekao novinarima da su institucije Republike Srpske do sada provele niz mjera s ciljem unapređenja stanja u oblasti demografske politike. On je naveo da je u narednom periodu u planu da u saradnji sa lokalnim zajednicama bude besplatno predškolsko obrazovanje.

Premijer RS Radovan Višković rekao je da će Vlada RS razmotriti sve prijedloge i da će se odlučiti za one koje se budu mogle sprovesti u zavisnosti od resursa.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Iz budžeta RS se izdvaja 1,5 odsto za pronatalitetne mjere, a spremni smo da izdvajamo još. Evo, već sada nakon samo jednog mjeseca primjene novog Zakona o igrama na sreću imamo 40 odsto veće prihode po tom osnovu i dio para izdvojićemo za natalitet – poručio je Višković.

Predsjednica RS Željka Cvijanović, koja je inicirala izradu ovog programa, podržala je rad stručnjaka i izrazila zadovoljstvo što su već određene mjere dale rezultate.

Cvijanovićeva je ocijenila da su demografski razvoj i populaciona politika od izuzetnog značaja za društvo u cjelini, te da je u naučno-istraživačkoj studiji sačinjen pregled stanja u oblasti demografske politike i predložene opšte mjere za unapređenje stanja u ovoj oblasti.