Društvo

“Imamo sve više zaraženih” Zeljković poručuje da u Srpsku uskoro stiže novi kontingent ruskih vakcina

Direktnom nabavkom vakcina iz Rusije, odakle je do sada u Republiku Srpsku stiglo 40.000 vakcina "Sputnjik" - Srpska je je izbjegla problem, kašnjenja vakcina iz programa "Kovaks", čiji je prvi kontigent vakcina: 23. 400 doza, tek, danas stigao u BiH.

“Imamo sve više zaraženih” Zeljković poručuje da u Srpsku uskoro stiže novi kontingent ruskih vakcina
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovo je u emisiji Otvoreno rečeno, Radija Srpske izjavio direktor Instituta za javno zdravstvo, Branislav Zeljković.

Zeljković je objasnio da će iz, danas, pristiglog “Kovaks” programa oko 7.500 doza vakcina pripasti Srpskoj.

On je potvrdio da bi početkom naredne sedmice u Srpsku iz Moskve trebalo stići još 20.000 vakcina, čime se, kako je najavio, nastavlja vakcinacija, prevashodno zdravstvenih radnika i lica preko 65 godina. Uskoro se očekuje vakcinacija i ostalih kategorija društva.

Pridržavanje svih epidemioloških mjera i vakcinacija, neophodne su kako bi se očuvalo zdravlje građana i u Srpskoj i u BiH, ocijenio je.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iz “Kovaks” programa koji kasni, danas su stigle Fajzerove vakcine, ali ubrzo, dodaje, iz istog programa trebaju stići vakcine Astra-Zeneka. Srpska, naglašava, nije čekala i ranije je krenula u direktnu nabavku, prenosi RTRS.

– Da bi mogli sačuvati zdravlje građana, jer iz “Kovaks” programa je, tek, danas prva isporuka. Iako je najavljeno da će do kraja prvog kvartala ove godine stići cjelokupna količina i to 400.000 doza za Srpsku i 800.000 za Federaciju, ali stiglo je samo 23.400. Od toga će Srpska dobiti 7.578 doza – naveo je Zeljković za Radio Srpske.

Zeljković je objasnio da postoji tri faze vakcinacije i da je u toku druga faza, dodajući da se polako završava imunizacija zdravstvenih radnika i lica preko 65 godina.

– Ali, mi se polako pripremamo za vakcinaciju i ostalih prioritetnih grupa: osobe sa hroničnim oboljenjima, prosvjetni radnici, pripadnici MUP, kao i novinari. Nama su prioriteti da u skorijem vremenskom periodu vakcinišemo 20 odsto stanovništva – izstakao je Zeljković.

Tome će doprinijeti i nova količina vakcina koja stiže u Srpske, jer će proces vakcinacije trajati najmanje do kraja godine.

– Sljedeće sedmice znaćemo kada nam stiže “Sputnjik” iz Rusije, odakle ukupuno očekujemo 400.000 doza, a isto toliko i iz “Kovaks” programa. Plus pregovaramo i sa Kinom oko nabavke još vakcina. Ukupno bi tada bilo vakcinisano, sa tim dozama, oko 40 odsto stanovništva – pojsanio je Zeljković.

Govoreći o posljednjim epidemiološkim mjerama koje su na snazi do nedjelje, Zeljković je istakao da je njihovo poštovanje i dalje neophodno i da će se, kroz analizu, utvrditi da li će i dalje ostati na snazi.

– Mjere daju rezultate 14 dana nakon njihove primjene, odnosno vidimo da li se smanjio broj inficiranih ili ne – naglasio je on

Da je odgovornost na svakom pojedincu svjedoči i podatak da je sve veći broj novooboljelih zahtijeva bolničko liječenje.

– U ovom trenutku imamo sve veći broj inficiranih. Mi već imamo 1.100 pacijenata, a 5.novembra prošle godine to je bilo 1.266 pacijenata, što govori o tome da se broj pacijenata povećava – upozorio je Zeljković.

Borba protiv pandemije traje više od godinu dana. Zeljković je istakao da je stanje sada mnogo teže, jer se virus brzo širi.

– Tada je bilo jako malo inficiranih, sada je situacija teža i osobe se vrlo brzo inficiraju bile one mlađe ili starije – izjavio je Zeljković.

Direktor Instituta pozvao je na poštovanje svih epidemioloških mjera, navodeći da je uz vakcinaciju to jedini način očuvanja zdravlja i borbe protiv pandemije.

Prihvati notifikacije