Zabava

IMAMO TAČAN BROJ Evo koliko trbušnjaka treba da uradite za SAVRŠEN STOMAK

Radite svakodnevno trbušnjake u želji da imate ravan stomak, a ne primjećujete promjenu? Možda ih ipak još niste dovoljno uradili…

IMAMO TAČAN BROJ Evo koliko trbušnjaka treba da uradite za SAVRŠEN STOMAK
FOTO: PROFIMEDIA

Ravan, čvrst stomak nije samo estetski privlačan već i pokazatelj zdravlja jer su čvrsti stomačni mišići preduslov za pravo držanje i uopšteno dobar koštano-mišićni sklad. Zbog toga je dobro znati koliko zapravo trbušnjaka treba da napravimo svaki dan da bi vježbanje dalo dobre rezultate.

Trbušni mišići jedna su od najvažnijih grupa mišića jer nam omogućavaju pravilno držanje pridržavajući karlicu i djeluju poput svojevrsne potpore koja drži čitavo tijelo.

Trbušnjaci su najpopularnija vježba za stomak, a specifičnost izvođenja trbušnjaka je u tome što ova vježba, bez obzira na to koliko često je izvodili, nikada ne postane lagana. Upravo zato želimo da izbjegnemo izvođenje prevelikog broja trbušnjaka pa je dobro znati koliko zapravo trbušnjaka treba napraviti dnevno da bi rezultati bili vidljiv.

Odgovor je 30 trbušnjaka, a tome dodajte i podizanje nogu, plank i druge vježbe za učvršćivanje abdomena. Pripazite i na ishranu jer ukoliko se ne hranite zdravo, nijedna vježba neće imati dugoročni učinak.

Ukoliko se budete pridržavali toga, jasno definisane trbušne mišiće vidjećete već nakon nekoliko nedjelja, a savjetujemo da vam izvođenje trbušnjaka bude svakodnevna ili barem redovna navika.

Vrijedi podsjetiti da je prilikom vježbanja trbušnjaka vrlo važno pravilo poduprijeti glavu i vrat. To činimo tako da prekrstimo prste na potiljku, čime podupiremo glavu i tako štitimo vrat od istezanja. Međutim, ruke nam nikada ne smiju služiti tome da guramo glavu prema naprijed da bismo lakše podigli tijelo.

Takođe, trbušnjake uvijek treba raditi sa savijenim koljenima i bez podizanja stopala s poda. Stopala vam može pridržavati druga osoba ili ih možete pričvrstiti tako što ćete ih staviti ispod kauča, prenosi B92.

(zadovoljna.dnevnik.hr)

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu