Kultura

“Imperativ” OBOGATIO banjalučku kulturnu scenu: Izborili se za književnost u TEŠKIM VREMENIMA

Banjalučani su u proteklih pet dana mogli uživati u bogatom književnom sadržaju, te sajmu knjiga, kroz Treći festival književnosti “Imperativ”, koji je održan u Banskom dvoru.

“Imperativ” OBOGATIO banjalučku kulturnu scenu: Izborili se za književnost u TEŠKIM VREMENIMA
FOTO: BANSKI DVOR/USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Bogatstvo i ljepota pisane riječi dokazali su da ni pandemija virusa korona koja vlada u cijelom svijetu, ne može da stane na put književnosti i kulturi.

Festival je protekao uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštitne maske i održavanje fizičke distance.

Banjalučani su još jednom pokazali veliko interesovanje i odazvali se na sve događaje organizovane u proteklih pet dana.

Direktorica Udruženja „Imperativ“ Sanela Babić naglasila je da je veliko interesovanje publike za sve programske sadržaje koje je „Imperativ“ do sada organizovao presudilo da se održi i ovogodišnje izdanje Festivala, bez obzira na trenutnu situaciju sa virusom korona.

– Shvatili smo da su nam kulturni sadržaji  u ovom momentu jako potrebni. Želim da vam se zahvalim što ste nas i u ovom čudnom vremenu podržali da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju, a vjerujte da nije bilo lako – kazala je Babićeva.

Foto: ustupljena fotografija
Foto: ustupljena fotografija

Podsjetila je da je osnovna misija Udruženja promocija i popularizacija književnosti, ali da se pored toga „Imperativ“ aktivno bavi pozicioniranjem Banjaluke na regionaloj kulturnoj sceni, kao značajnog književnog centra.

– Iz tih razloga posebno smo ponosni što je „Imperativ“ ove godine visoko vrednovan i prepoznat kao značajan projekat za Grad na konkursu za sufinansiranje projekata iz kulture. Zahvalni smo Gradu Banjaluka na podršci – dodala je ona.

O važnosti ovog festivala ne samo za Banjaluku, nego i za književnike, rekli su i oni sami. Promocija književnosti i u teškim vremenima im je svakako od velikog značaja.

-Od kolega sam čuo apsolutno sve najbolje i veoma sam se radovao dolasku. Moj dolazak se poklopio sa nekim mojim unutrašnjim očekivanjima. Organizacija je odlična, ljudi su topli. Mislim da je „Imperativ“ veoma važan za regionalnu književnu scenu na neki način zbog toga što je i Republika Srpska ima mnogo talentovanih autora i mi moramo da se upoznamo, da pomognemo jedni drugima u predstavljanju. Moramo za razliku od političara da krenemo sa tom integracijom na jednom bezinteresnom osnovu – rekao je pjesnik Zvonko Karanović, koji je gostovao na Festivalu.

Da je regionalno povezivanje među piscima izuzetno važno potvrdio je i književnik iz Beograda Luka Tripković. On je posjetiocima predstavio svoj roman “Crna knjiga”.

-Meni je jako drago šta sam ove godine na „Imperativu“ jer mi je mnogo važno da se regionalno povežemo i da se upoznamo, da čitamo jedni druge. To nije nešto što dolazi samo od sebe, mora festival da nas poveže, a to je neprocjenjivo u svakom smislu – dodao je Luka.

Foto: Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti
Foto: Udruženje za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ"/ustupljena fotografija

Ranko Risojević je poznati pjesnik, prozaista, dramski pisac, esejista, istoričar matematike, prevodilac , a objavio je oko pedeset knjiga. Za “Imperativ” kaže da je od velikog značaja za sve zemlje bivše Jugoslavije.

-Značaj „Imperativa“ je da popuni jedan književni prostor koji je nestao raspadom Jugoslavije i da u Banjaluku počnu da dolaze mladi umjetnici i stvaraoci koji su se afirimisali poslije rata. U suštini mi se regionalno veoma slabo poznajemo i malo čitamo, mislim da je „Imperativ“ postigao za ove tri godine dovoljno da se i naše knjižare počnu puniti regionalnim autorima i da oni dolaze ovde i promovišu  svoja djela. Upoznavanje je prvi korak koji je bitan, a „Imperativ“ je tu jedinstven – naglasio je Risojević.

Odlična saradnja sa izdavačima

Promocija romana “U jarku” Slađane Nine Perković organizovana je u saradnji sa izdavačkom kućom “Imprimatur” koja je i objavila prvi roman ove autorke.

-Nažalost kod nas ne postoji mnogo knjižara, tako da na jako malo mjesta možete kupiti knjige domaćih autora. Malo je mjesta na kojima možete upoznati domaće autore, popričati sa njima i kupiti knjigu po nekoj promo cijeni. Ovakvi događaji su stvarno mnogo bitni, posebno u ovo vrijeme pandemije, jer prva je stradala kultura. Prvo su se otvorili kafići, restorani, a nekako kultura je posljednja došla na red – rekla je autorka