Kultura

Dejan Manojlović, direktor Sokoja: AMUS ne plaća srpskim muzičkim autorima naknade od 2019. godine

Neobičan problem se dešava na području naplate autorskih prava u našem regionu. Organizacija za zaštitu autorskih prava iz BIH, AMUS, iz nepoznatih razloga prestala je sa plaćanjem svojih obaveza prema drugim organizacijama u regionu od 2019. godine.

Dejan Manojlović, direktor Sokoja: AMUS ne plaća srpskim muzičkim autorima naknade od 2019. godine
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Srodne organizacije pokušavaju da prevaziđu problem, za sad bezuspješno.

– Srpska organizacija za zaštitu autorskih prava SOKOJ ima problem s bosanskohercegovačkom organizacijom AMUS, koja ne poštuje bilateralne dogovore. To društvo nije platilo našim autorima naknade za protekle tri godine – kaže direktor Sokoja Dejan Manojlović za Srpskainfo.

Sve druge organizacije iz regiona, navodi on, imaju isti problem.

– Na regionalnoj konferenciji organizacija za kolektivnu zaštitu autorskih prava, koji je održan u Tivtu prošle godine, zaključeno je da saradnja AMUS-a (organizacije BIH) sa srodnim organizacijama iz regiona nije na zadovoljavajućem nivou, te da postoji potreba njenog unapređenja. S obzirom da predstavnici AMUS-a nisu došli na zajednički sastanak, predloženo je da se održi onlajn sastanak svih regionalnih relevantnih organizacija. Svima je u interesu da se identifikuju problemi i pronađu adekvatna rješenja. Sastanku bi trebalo da predsjedava generalni direktor HDS ZAMPA Nenad Marčec. Sokoj ima problem u međusobnom isplaćivanju prikupljenog novca. Kako nama AMUS nije isplatio nikakva sredstva za 2019. godinu i dalje, mi smo stopirali isplatu sredstava koja smo prikupili za njihove autore – ističe Manojlović.

Pročitajte još

Ukoliko AMUS nastavi da ignoriše partnere i bilateralne ugovore, moraće da se potraži međunarodna arbitraža.

– Sredstva koja smo u SOKOJ-u prikupili za autore iz BIH stoje na našem računu. Nema tu nikakvog problema, ali smo zaustavili svako plaćanje dok oni ne plate nama. Autori iz Srbije se veoma često emituju na medijskom nebu Federacije BiH i Republike Srpske. Realno je da su prikupili značajna sredstva za autore iz Srbije. Mi imamo izuzetno slabu komunikaciju s njihovim predstavnicima i ne znamo šta se tamo tačno događa. Oni su jedini ovlašćeni da prikupljaju naknadu za autore u BIH i mi verujemo da sakupe značajnu sumu novca – kaže Manojlović.

– Na regionalnom sastanku u Tivtu je bio prijedlog da se pozovu predstavnici CISAC-a, krovne organizacije koja štiti prava autora za čitav svijet i koja daje dozvole regionalnim društvima za rad. Ipak smo se dogovorili da prvo pokušamo da organizujemo onlajn konferenciju, te da sami međusobno prevaziđemo problem. Ukoliko to ne uspije, pozvaćemo CISAC. Oni bi mogli da AMUS potpuno izbace iz sistema i da im oduzme dozvolu za rad, jer ne poštuju propise i pravila. Mi to ne želimo, mi želimo da oni rade dobro i da ispunjavaju svoje bilateralne ugovore. Čak smo spremni da im, ukoliko imaju nekakve druge probleme s poslovanjem, ponudimo stručnu i svaku drugu vrstu pomoći. Saradnja funkcioniše već desetak godina i naša dosadašnja saradnja s njima je uglavnom bila veoma uspješna. Prije njih je postojala organizacija “Sine Qua Non”, koja je radila loše, pa joj je oduzeta dozvola 2012-2013. godine. Nadamo se da se to neće desiti sa bosanskohercegovačkom organizacijom muzičkih autora u okviru koje su i autori iz Republike Srpske. Ukoliko autori iz ovih entiteta imaju probleme, trebalo bi to nekako sami da prevaziđu i riješe. Niko od nas iz regionalnih organizacija se ne miješa u njihove unutrašnje odnose – kaže na kraju razgovora za Srpskainfo Dejan Manojlović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu