Svijet

Imunizacija se odvija sporo: Afrika protiv "kovid pasoša" jer nema vakcine

Direktor Afričkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) Džon Nkengasong izjavio je danas da se ta grupa protivi izdavanju "kovid pasoša" dok ne postoji jednak pristup vakcinama širom svijeta.

Imunizacija se odvija sporo: Afrika protiv "kovid pasoša" jer nema vakcine
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Nkengasong je na konferenciji za novinare rekao da je ideja neprimjerena sve dok Afrika zaostaje u nabavci vakcina, prenio je AP.

Naš stav je vrlo jednostavan – svako nametanje “kovid pasoša” će stvoriti ogromne nejednakosti i dodatno ih pogoršati, istakao je on.

Pročitajte još

– Već smo u situaciji kada nemamo vakcine i biće krajnje žalosno da zemlje nameću putne obaveze o imunizacionim sertifikatima, dok ostatak svijeta nema priliku da ima pristup vakcinama – naveo je Nkengasong.

Kovid pasoši su dokumenti koji pokazuju da su putnici vakcinisani protiv kovid-19 ili su nedavno imali negativan test na korona virus.

Tehnološke i turističke kompanije u pojedinim bogatim zemljama razvijaju i testiraju takve pasoše kako bi podstakle putovanja, međutim, Svjetska zdravstvena organizacija navodi da je samo dva odsto od svih primljenih vakcina širom svijeta dato u Africi.