Svijet

Imunizacija u punom jeku: Počela isporuka vakcina Džonson i Džonson

Zvaničnici Afričke unije (AU) saopštili su danas da je počela isporuka vakcina protiv kovid-19 nabavljenih od kompanije Džonson i Džonson, ali su istovremeno kritikovali brzinu ukupnih isporuka vakcina u region u kojem je samo 1,5 odsto ljudi vakcinisano.

Imunizacija u punom jeku: Počela isporuka vakcina Džonson i Džonson
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RAS SRBIJA

Specijalni izaslanik AU za kovid Strajv Masijiva rekao je da je početak isporuke vakcina Džonson i Džonson označio napredak za kontinent sa više od 1,3 milijarde ljudi, ali je ocijenio situaciju u Africi u vezi s isporukom vakcina kao kriznu, prenio je Rojters. Trebalo je do sada da primimo 320 miliona doza, a nismo ih dobili rekao je na onlajn konferenciji za novinare.

Afričke zemlje su u ponedjeljak primile ukupno 103 miliona doza vakcine protiv kovid-19, rekao je Džon Nkengasong, šef afričkog tijela za kontrolu bolesti. SZO nas je juče na sastanku obavijestila da su stvarne pošiljke manje od 13 miliona. To je 10 odsto onoga što nam je rečeno da ćemo dobiti – rekao je Masijiva.

U Africi je u toku treći talas pandemije, rekao je Nkengasong, a u posljednje četiri nedjelje na kontinentu je zabilježeno povećanje broja slučajeva za dva odsto i smrtnosti za šest odsto.

Prihvati notifikacije