Biznis

Industrija soka od narandže u NAJGOROJ KRIZI "Nestabilnost vremena će takođe ograničiti potencijalni rast"

Svjetska industrija soka od narandže počela je da "štuca". Cijena neizostavnog proizvoda u skoro svakom domaćinstvu nedavno je oborila novi rekord zbog još jedne "savršene oluje" nepovoljnih uslova: ekstremne vremenske neprilike uslijed klimatskih promjena, ogromni problemi u lancima snabdijevanja, i bolest koja pogađa citrusno voće "ozelenjavanje".

Industrija soka od narandže u NAJGOROJ KRIZI "Nestabilnost vremena će takođe ograničiti potencijalni rast"
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Cijene su naglo počele da rastu prošlog mjeseca, kada je istraživački centar Fundecitrus upozorio da je Brazil, najveći proizvođač i izvoznik soka od narandže na putu da prijavi najgore prinose narandži u posljednje tri decenije.

Kriza je podstakla neke proizvođače soka da potraže alternetivna voća za ovaj sok: kao što su mandarine, jabuke, kruške…

– Sa odsustvom kratkotrajnog rješenja na vidiku i rizikom pogoršanja bolesti koja hara citrusima širom planete situacija je kritična, istakao je Kis Kuls, predsjednik Međunarodne asocijacije sokova od voća i povrća za CNBC između redova sugerišući nestašice ovog voća.

Na interkontinentalnoj berzi u Njujorku cijene fjučersa zamrznutog koncentrata soka od pomorandži završio je dan sa cijenom od 4,29 dolara po funti (oznaka za težinu), što je duplo više nego prošle godine.

Šta se dešava sa sokom od pomorandže?

Analitičari istraživačke grupe Mintec kažu da Brazil, koji ima veliku ulogu u oblikovanju ove industrije, obično proizvodi oko 300 miliona kutija pomorandže po ciklusu (jedna kutija je teška oko 40,8 kilograma).

U izvještaju objavljenom prošlog mjeseca, Fundecitrus predviđa da će Brazil proizvesti 232,4 miliona kutija narandži što je pad od 24 odsto u odnosu na prošlu godinu.

– Vraćanje normalnog nivoa zaliha u Brazilu zahtjevaće nekoliko uzastopnih dobrih žetvi. Pošto je 40 odsto brazilskih plantaža pogođeno bolešću ozelenjavanja i rizikom da se ovaj broj poveća, zajedno sa nestabilnim klimatskim uslovima, vjerovatnoća da će se postići takve žetve je jako mala – rekao je Kuls.

Očekuje se da će visoke cijene opstati, ikao postoji blag pad potražnje to je nedovoljno za rebalans tržišta, dodao je on.

“Ozelenjavanje” sve češće

Bolest koja je kolokvijalno nazvana “ozelenjavanje” koja pogađa citrusna voća, a najviše pomorandže, i koja se ogleda u mijenjanju boje i ukusa ovog voća samo dodatno komplikuje problem. Na primjer u Floridi, bolest je kumovala padu proizvodnje od oko 17 miliona kutija narandži.

Pročitajte još

Andres Padilja, specijalista za istraživanje hrane i agrobozinisa u Rabobanku, rekao je da će visoka učestalost ozelenjavanja citrusa vjerovatno ograničiti produktivnost u narednim mjesecima.

– Ozelenjavanje citrusa ostaje značajna prijetnja u svim proizvodnim oblastima, a nestabilnost vremena će takođe ograničiti potencijalni rast u predstojećoj berbi 2024/2025 – rekao je Padilja u aprilu.

Uzgajivači citrusa sa druge strane pojačali su aktivnosti u cilju sprečavanja ove bolesti posljednjih mjeseci, rekao je Padilja napominjući da ozelenjavanje preovlađujuće u manjim šumarcima, gdje poljoprivrednici obično imaju ograničene resurse za uklanjanje zaraženih stabala po stopama potrebnim za držanje bolesti pod kontrolom.

– Još jedan efekat ozelenjavanja citrusa je da će farmeri biti podstaknuti da ranije beru, smanjujući potencijal za veće stope opadanja plodova, što bi moglo imati negativan uticaj na kvalitet voća i potencijalno smanjiti prinose sokova, dodao je Padilja, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu