Kolumne

Informacije, a ne čestitke

Zašto se nacrt ili prijedlog nekog zakona ili odluke može pročitati prije usvajanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske, ali ne može prije nego što se o njemu izjasni Vlada? Po čemu je ono što razmatra izvršna vlast tajna, a ono što dođe pred zakonodavnu – nije? Osim ako tako nije decidno naznačeno. Zašto novinari i građani mogu uživo da prate sjednice poslanika, ali ne mogu ministara? Naših, ni bilo kojih.

Informacije, a ne čestitke
FOTO: RAS ARHIVA

Ova pitanje možda zvuče suviše suvoparno, stručno, za običan svijet dosadna, ali je suština u tome da iz Vlade RS često ne možete da dobijete tražene informacije, ali zato možete da čujete stotinu izgovora: to još nije usvojeno, zovite nadležnu agenciju ili radnu grupu koja je radila na zakonu, ili jednostavno neki činovnik u Vladi sam procijeni da nešto nije za javnost, kao onomad kada smo ih pitali ko stanuje u vladinim apartmanima. Ili kada je u Vladu stiglo poslaničko pitanje da se kaže ko je gdje od zaposlenih u Administrativnom centru RS završio školu.

Te podatke ne mogu da zemijene saopštenja za javnost, najave sjednica, odgovor na pokoji novinarski upit, ni pojedini ministri i portparoli koji maksimalno korektno rade svoj posao. Ovdje se radi o Vladi kao instituciji i njenom odnosu prema javnosti. Problem s Vladom nemaju novinari, nego građani. Kada to neko shvati možda jednom i bude nekog pomaka.

Pošto je aktuelna Vlada RS, kao i ona prije nje, vlada kontinuiteta, logična je i nasljeđena nedovoljna transparentnost. Međutim, očekivali smo da ovaj put bude drugačije iz prostog raloga što je premijer sam prepoznao ovaj problem i obećao da će pokušati da ga riješi. Za oko šest mjeseci mandata ne vidimo veliki pomak. Da li premijer Višković ne zna šta se dešava, da li nema snage da promijeni način rada administracije koja je nadživjela mnoge prije njega, a vjerovato će i njegove nasljednike?

Šta god da je, njegov je posao da riješi očigledan problem. U suprotnom, iduća čestitka za Međunaroni dan slobode medija zvučaće, najblaže rečeno licemjerno.