Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

INTERESANTNA ZANIMANJA ILI ŠALA U BiH imamo i klovnove, žonglere, ljuštioce kore, ovlaživače drveta…

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Brojač novca, žongler, vozač vozila na nožni pogon, sastavljač telefonskog aparata, gatara, pjevač na ulici, klovn, ljuštač kore, sakupljač i naplaćivač dugova, kušač hrane, kušač pića, berač ljekovitog bilja, ovlaživač drveta…

Ovo su samo neka od interesantnijih zanimanja u BiH. Na klasifikacijskoj listi nalaze se ukupno 4.193 registrovana zanimanja.

Nekad je zanimanje bilo ono što je osoba stekla školovanjem i to ju je pratilo kao njena lična karakteristika. Međutim, prestrukturisanjem privrede pojavljuju se novi poslovi i javila se potreba za definisanjem klasifikacija koje se steknu obrazovanjem i onih drugih zanimanja, odnosno onoga čime se bavi pojedinac.

Klasifikacija zanimanja je obavezan statistički standard, koji se koristi pri evidentiranju, prikupljanju, obradi i iskazivanju podataka važnih za praćenje stanja i kretanja na tržištu rada u BiH.

Međutim, ne postoji podatak koliko je vrtlara za nasade, dijetnih kuvara, vođa bendova, šumskih traktorista, sakupljača žetona iz automata za igru ili pisača reklamnih poruka u BiH.

– Federalni zavod za statistiku ne prikuplja podatke o broju zaposlenih osoba prema zanimanjima. Planom i programom provođenja statističkih istraživanja od interesa za Federaciju BiH nije predviđeno prikupljanje ove vrste podataka – rekli su iz Zavoda.

Građani mogu da se izjasne i kao plesači u noćnim klubovima.

Selvedin Šatorović, predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, rekao je za Avaz da je klasifikacija, ustvari, žongliranje sa zvanjima koja građani stiču u svom obrazovanju.

– Činjenica je da se to pravi da bi se otvarala izmišljena radna mjesta ili da bi se stvarali poslovi za pravljenje nekih nastavnih planova i programa kvazistručnjaka. Ako danas školujete neku novu grupaciju ljudi, onda morate za njih izraditi i posebne planove i programe – rekao je Šatorović.

Devastacija obrazovnog sistema

Dodaje da je to prenormiranje stvari i bježanje od stvarnih problema u obrazovanju.

– Stvarnih problema, jer postoji mogućnost da kupite diplomu koju poželite, da završite fakultet koji poželite. Sve su to stvari s kojima se BiH svakodnevno suočava. Institucije koje se bave tim glupostima ipak bi trebale da svoju energiju usmjere na zaustavljanje daljnje devastacije obrazovnog sistema u Federaciji, a tek onda da krenemo u vraćanje onoga što je obrazovanje u BiH bilo ranije – zaključio je Šatorović, piše Avaz.

Još neka interesantna zanimanja

Zvonar

Direktor male kafane

Zastavnik prve klase

Direktor malog noćnog bara

Disk-džokej

Šumski traktorista

Figurant

Sjekač šiba i treske

Polagač čeličnih užadi i žica

Kipar naivac

Kondukter u spavaćim kolima

Artist dreser

Bižuterist

Kritičar

Kipar naivac

Kuhar šibe

Lakej

Menadžer samostalnih stvaralaca

Radnik za pomoć u kući

Ručni čistač

Spasilac iz požara

Spasilac iz vode

Živoder

Tornjaš

Vjerska zvanja našla se na spisku

Biskup

Bula

Časna sestra

Đakon

Hafiz

Imam

Iguman

Kaluđer

Paroh

Propovjednik

Rabin

4.193 zanimanja se nalazi na klasifikacijskoj listi Federalnog zavoda za zapošljavanje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO