Sudbine

INŽENJER I NAJBOLJI IZVOZNIK JAGNJADI Porodica Dobrašinović gaji oko 700 grla, EVO koje je prepreke postavila KORONA

Za najkvalitetniji priplodni materijal jagnjadi koja se iz Srbije izvoze širom Balkana zaslužan je diplomac beogradskog ETF-a - INŽENJER IZ LELIĆA NAJBOLJI IZVOZNIK JAGNJADI (35) iz valjevskog sela Lelić.

INŽENJER I NAJBOLJI IZVOZNIK JAGNJADI Porodica Dobrašinović gaji oko 700 grla, EVO koje je  prepreke postavila KORONA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA/BLIC/SCREENSHOT

Vladimir nije napustio struku i posljednjih desetak godina, zahvaljujući diplomi tog prestižnog fakulteta Beogradskog univerziteta, radi za jednu američku konsalting firmu.

 Uz to, takođe punu deceniju je i u ozbiljnom biznisu ovčarstva na porodičnom imanju u Leliću, na kojem je pažljiv odabir i stroga selekcija, sjeničke pramenke i romanovske ovce svrstala farmu Dobrašinovića u jednu od najboljih u Srbiji po proizvodnji priplodnog materijala, piše Blic.

– U proizvodnji priplodnog materijala matematika je totalno drugačija, ulaganja su veća, ali je i prihod naravno veći. Majka Milena je ovde na neki način glavna. Na njoj se vodi gazdinstvo, svi mi dođemo i odemo, ali ona je konstantno ovde i vodi računa o stadu. Bez lažne skromnosti, imamo jedno od najboljih stada u Srbiji, a u Kolubarskom regionu na osnovu analiza instituta najveći smo proizvođači priplodnog materijala – priča Vladimir.

Plan je da na farmi u leliću jednog dana imaju 1.000 grla

Na farmi u Leliću Dobrašinovići trenutno imaju 300 grla, a u okolini Kragujevca skoro 400. Plan je, kako kaže Vladimir, da dostignu broj od 1.000 grla, izgrade klanicu i restoran kako bi zaokružili proces “od njive do trpeze” i kvalitetno jagnjeće meso plasirali na tržište.

Što se tiče izvoza, jagnjad za priplod sa njihove farme stižu širom Balkana, a ove godine i pored ekstremno teških uslova zbog epidemije virusa korona već je prodato 150 komada, a još toliko čeka da dostigne starosnu granicu kako bi bila isporučena kupcima.

– Poslednjih par godina stvarno je bila dobra prodaja priplodnog materijala, ni ove godine ne možemo se žaliti, iako ide sporije. Što se tiče klaničara, Srbija ima problem jer je izvoznik, a taj dio oko izvoza ne rade ozbiljni ljudi i ozbiljne firme, nego su to više šverceri koji zbog korona virusa tu barijeru nisu mogli preskočiti. Trenutna cena kilograma žive vage jagnjadi u Makedoniji i na Kosovu je 2,5 do 3 evra, u Crnoj Gori odgajivači imaju garantovanu cenu od 2,4 evra i nema limita težine. Bosna ima svoju klasičnu cenu, jagnje je oko 100 evra i nebitno je da li ono ima 25 ili 50 kilograma, samo da je mlado i po tome su specifični. Srbija ima trenutnu cenu za mladu jagnjad dva evra što znači da imamo očigledan problem sa plasmanom te robe na neka dalja tržišta. Praktično, imamo samo jednu firmu u Temerinu koja izvozi za Palestinu – navodi naš sagovornik.

Cijena 2,1 evro po kilogramu

Vladimir Dobrašinović napominje da odgajivači moraju biti svjesni da je posljednjih 20 godina prosječna cijena jagnjadi 2,1 evra po kilogramu i da jedino ko se uklapa u tu proizvodnju treba da radi, dok u suprotnom “ne može očekivati ništa sem gubitka”.

– Ekonomski parametri takvi da već mi sa ovim brojem grla ne možemo da obezbjedimo platu koju može da ima najobičniji majstor. Uz to, svaka mašina s kojom radimo na ovom terenu starija je od vozača i to je porazno. Moramo da proizvodimo više i bolje, da sa istim sredstvima i istom zemljom upotrebimo neka naučna znanja da proizvedemo više – poručuje on.