Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISHRANA U VRIJEME PANDEMIJE Ovo su preporuke sa Tehnološkog fakulteta

Banjaluka
Autor:

Foto: Milan Pilipović/RAS Srbija

Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjaluci, objavio je na svom Fejsbuk profilu nekoliko smjernica o ishrani za vrijeme pandemije korona virusa COVID-19, sa smjera Nutritivni kvalitet hrane i ishrane.

– Jedite svježe voće i povrće, to je najbolji izvor vitamina i biološki aktivnih komponenti. S obzirom da u ovom periodu godine nema mnogo svježeg voća i povrća, pravo je vrijeme da iskoristimo zimnicu. Ne zaboravite da je kiseli kupus bogat vitaminom C koji stimuliše imunološki sistem i tako štiti organizam od infekcija, utiče na povećanje broja limfocita značajnih u stvaranju antitijela.

– Jogurt i drugi kiselo-mliječni proizvodi su izuzetno značajni za održavanje zdrave crijevne flore, koja utiče i formira naš imuni sistem. Crijevna flora pomaže i podstiče naš urođeni imunološki sistem tako što poboljšava funkciju mukoze i pruža fizičku barijeru mikroorganizmima. Ukoliko imate problema sa disajnim organima izbjegavajte mlijeko i mliječne proizvode jer se njihovim konzumiranjem povećava količina sluzi koja može otežati disanje i pojačati kašalj.

Nekoliko smjernica o ishrani za vrijeme pandemije korona virusa-COVID19 sa smjera Nutritivni kvalitet hrane i ishrane.

Gepostet von Технолошки факултет Универзитета у Бањој Луци am Mittwoch, 8. April 2020

– Unosite dovoljno tečnosti u organizam. Voda sobne temperature sa malo limunovog soka ili topli čajevi sa medom i limunom odličan su izbor u ovom periodu. Uzimanjem dovoljnih kolčina vode poboljšaće se varenje hrane, smanjiti zamor i promjene krvnog pritiska i spriječiti pad imunog sistema.

– Supe, čorbe i kuvana hrana u ovom periodu su posebno okrepljujuća jela. Vodite računa da hranu pravilno termički obradite. Dajte prednost kuvanoj i dinstanoj hrani u odnosu na prženai pohovana jela.

– Riba barem jednom sedmično. Svježa, smrznuta ili konzervisana riba, dobar je izvor proteina i esencijalnih masnih kiselina.

– Vlakna su značajna za proces varenja hrane jer prenose čestice hrane kroz digestivni trakt, pomažu brže djelovanje digestivnih enzima i sprečavaju konstipaciju. Voće, povrće i integralne žitarice su najbolji izbor vlakana.

– Vodite računa o energetskom balansu. Uravnotežena ishrana i uravnotežen jelovnik. Pravilno rasporedite obroke, ograničite međuobroke, žvaćite polako. Budite fizički aktivni, u svojim domovima. Slatkiše svedite na minimum. Ne večerajte kasno, dajte svom organizmu dovoljno vremena da svari hranu prije nego što krenete na spavanje.

I na kraju, sa Tehnološkog fakulteta skrenuli su svima pažnju na ono što je najvažnije u ovim teškim vremenima.

– Ukoliko znate nekoga ko nema dovoljno hrane, pomozite mu u skladu sa svojim mogućnostima ili objavite na društvenim mrežama. Niko ne smije ostati gladan. Čuvajte sebe i druge – njihova je poruka.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO