Svijet

“ISKORISTITE POSLJEDNJU ŠANSU” U nekim zemljama situacija teža nego u martu

Evropska komesarka za zdravlje EU Stela Kirijakides upozorila je danas da je u nekim zemljama EU situacija sa korona virusom teža nego u martu i pozvala je države članice da se se odmah pripreme za moguća nova žarišta infekcije Kovid-19.

“ISKORISTITE POSLJEDNJU ŠANSU” U nekim zemljama situacija teža nego u martu
FOTO: MARISCAL

Komesarka je pozvala zemnlje i da učine sve što mogu kako bi se izbjegla ”potencijalno smrtonosna dupla pandemija” korona virusa i virusa gripa.

– Mora se izbjeći situacija u kojoj će vlasti biti primorane na ponovna opšta zaključavnja. To bi bilo štetno za naše mentalno zdravlje, ekonomiju, dobrobit naše djece i naš svakodnevni rad i život – rekla je Kirijakides.

Komesarka napominje da je u EU, nakon ukidanja restrikcija početkom ljeta, došlo do novog povećanja broja zaraženih novim korona virusom, a u nekim zemljama članicama situacija je ”teža nego tokom pandemije u martu”.

Ona naglašava važnost mjera socijalnog distanciranja i nošenja zaštitnih maski, ali i ukazuje da je na manjkavosti sitema kontrole primjene ovih mjera.

– Iako trenutno ima više mlađih osoba koje su testirane pozitivno na novi korna virus, a smrtost je manja, imamo sve više ljudi u bolnicama – poručila je Kirijakides.

Komesarka za zdravlje EU pozvala je sve zemlje članice da ”iskoriste posljednju šansu” i pripreme se za potenicijalna nova žarišta infekcije Kovid-19 tako što će da povećaju broj testiranih, intenziviraju praćenje kontakata, obezbijede bolji pristup zaštitnoj opremi i lijekovima, ali i dovoljne kapacitete u bolnicama.

Iako Evropska komisija traži od zemlja članica da rade na boljoj koordinaciji i komunikaciju u okviru zajedničke borbe protiv virusa, u Briselu naglašavaju da se pojedne zemlje članice trenutno nalaze u različitim epidemiološkim situacijama i da ”nije moguće da svi preduzimaju iste mjere”.