Svijet

NAGLO PORASLA I STOPA SMRTNOSTI Kluge: Evropa prešla prag od 10 MILIONA slučajeva Kovida-19

Evropa je danas prešla prag od 10 miliona slučajeva korona virusa, saopštio je regionalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije za Evropu Hans Kluge.

NAGLO PORASLA I STOPA SMRTNOSTI Kluge: Evropa prešla prag od 10 MILIONA slučajeva Kovida-19
FOTO: IDA GULDBAEK ARENTSEN/EPA

On je istakao da je ove nedjelje Evropa zabilježila najveću učestalost slučajeva Kovida-19 od početka pandemije, pošto je u proteklih sedam dana prijavljeno 1,5 miliona oboljelih.

– Ukupan broj potvrđenih slučajeva porastao je sa sedam na devet miliona za samo 14 dana, a danas, Evropa je premašila prag od 10 miliona slučajeva – rekao je Kluge na vanrednom sastanku ministara zdravlja evropskog regiona SZO posvećenom prognozama za zimu u vezi sa korona virusom u Kopenhagenu, navodi se u saopštenju SZO.

Pročitajte još

On je dodao da je veoma visok nivo učestalosti od više od 200 slučajeva na 100.000 stanovnika, u periodu od 14 dana, zabilježen u većini evropskih država.

Kluge je istakao da je broj hospitalizovanih porastao do nivoa kakav nije viđen na proljeće, sa više od 10 hospitalizovanih na 100.000 stanovnika u trećini zemalja u Evropi.

On je dodao i da je naglo porasla stopa smrtnosti, navodeći da je zabilježen porast od 32 odsto širom Evrope prošle nedjelje.