Svijet

Isplivali novi detalji: Šta se Bil Gejts dogovarao sa predatorom dok bili SAMI U AVIONU

Koosnivač Majkrosofta Bil Gejts je posljednji u nizu poznatih ličnosti koji su dovedeni u vezu sa finasijerom Džefrijem Epstajnom, koji se ubio u zatvoru u Njujorku gdje je čekao optužnicu zbog seksualne trgovine maloljetnicama.

Isplivali novi detalji: Šta se Bil Gejts dogovarao sa predatorom dok bili SAMI U AVIONU
FOTO: GIAN EHRENZELER; NEW YORK STATE DIVISION OF CRIMINAL JUSTICE / EPA

Gejts se, kako prenosi Biznis insajder, sastao sa Epstajnom da diskutuju o načinima povećanja troškova za filantropske radove, nekoliko godina nakon što je ovaj uhapšen zbog podvođenja maloljetnica.

Sastanak se odigrao u Njujorku 2013. i dodatni je dokaz kako je Epstajn uspjevao da se poveže sa društvenom elitom, čak i nakon što je osuđen zbog seksualnih prestupa.

Podaci o letovima pokazuju da su Gejts i Epstajn odletjeli iz Njujorka za Palm Bič na Floridi u martu 2013, a drugih putnika u avionu nije bilo. Do tog leta je došlo nakon njihovog susreta, kako bi Gejts mogao da vidi svoju porodicu.

Gejts je te godine i dalje bio predsjednik Majkrosofta, iako je funkciju izvršnog direktora napustio 2000.

Iako je Epstajn agresivno proganjao Bila Gejtsa, svi navodi o poslovnom partnerstvu ili ličnom odnosu između njih dvojice su kategorički netačni – izjavila je Bridžit Arnold, Gejtsova portparolka.

Ona je prethodno navela da Epstajn nikada nije Gejtsu obezbjedio poreske, imovinske ili bilo koje druge usluge.

CNBC je prenio da je Epstajn govorio ljudima da je on “nezvanični savjetnik” Bila Gejtsa. Smatra se da je Epstajn uveličavao svoje kontakte kako bi djelovao važniji.

Džefri Epstajn pronađen je u nedjelju mrtav u svojoj zatvorskoj ćeliji, a vlasti kažu da je izvršio samoubistvom vješanjem.

(Blic)