Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISPOVIJEST SVJEDOKA STRAVIČNOG SLUČAJA U HRVATSKOJ “Otvorio sam zamrzivač na sekund, vidio sam GOLO I SAVIJENO JASMININO TIJELO”

Svijet
Autor:

Foto: RAS Srbija

Bila je gola. Tijelo joj je bilo savijeno u koljenima, ruke su bile uz tijelo. Nikakvu povredu nisam video. Kosa je bila dobra. Bila je čak crvena u licu. Ali, ja sam na samo nekoliko minuta podigao poklopac zamrzivača i zaklopio ga. Nikad tako nešto nisam vidio, rekao je za “Jutarnji list” svjedok uviđaja u Palovecu, gdje je u prizemlju u subotu prijepodne otkriveno tijelo Jasmine Dominić, 23-godišnjakinje čiji je nestanak prijavljen 15. avgusta 2005. godine.

–  Ma ne, ništa, ni krvi, nikakvi lomovi, ništa, cijela je bila unutra. Pričalo se da joj fale ruke i noge – priča uzbuđeno mještanin Palovca i odvodi nas u svoj podrum i otvara zamrzivač, prenosi Jutarnji list.

Njegov zamrzivač isti je kao i onaj u kući u kojoj je sa dvije maloljetne kćerke iz braka sa Ivicom Srnecom (51) imala Smiljana Srnec. U kući je još živjela njena vanbračna kćerka koja se nedavno udala.

– Bio sam unutra sat i po. Bilo je mnogo policije, sve su ispremještali. Kad sam ja došao, zamrzivač je već bio izvučen u hodnik. Inače je bio pod stepenicama, nije se tamo moglo ni skroz otvoriti. Ali, ja sam podigao poklopac samo malo i brzo zatvorio – priča svjedok uviđaja.

h

– Ivica je samo ponavljao policajcima: “Ja ništa ne znam, nemojte me ništa pitati – priča svjedok.

Smiljanu Dominić policija je već bila odvezla na ispitivanje. Iako se pojavila informacija da se Smiljana slomila i istražiteljima priznala kako je i kada ubila svoju sestru, ta vijest je u međuvremenu demantovana. Na ispitivanju u policiji završio je i njen suprug, ali on je brzo pušten.

– Nemamo komentar, ostavite nas na miru, obratite se policiji – rekla je kćerka osumnjičene za ubistvo svoje sestre i brzo pobjegla u kuću.

Jedva je pustila pogrebnika koji je došao zbog organizacije Jasmininog pogreba.

Da li je majka znala da joj je jedna kćerka ubila drugu?

Kako je “Jutarnji list” nezvanično saznao, policija je u međuvremenu stupila u vezu i sa majkom ubijene, Katarinom Dominić, koja živi u Njemačkoj. Njen iskaz mogao bi da bude od važnosti policiji u daljnjem toku istrage. Svi se u Palovcu pitaju da li je majka znala za tijelo u zamrzivaču. U to neki u Palovcu sumnjaju.

– Smiljana nikad nije dala da se pomjeri taj zamrzivač. A da meni to neko ne da i uporno brani, pa ja bih je baš zato otvorio. Kako ti nikada nije bilo sumnjivo? – pita se jedan mještanin Palovca.

– Kad sam vidio policiju i hitnu, rekao sam ženi: To je to! – kaže mještanin Palovca.

Pa kako ste znali, pitali smo ga.

– Godinama sam sumnjao, ali nisam imao dokaza. Ma neću ni sve reći, nek’ se vidi šta će istraga pokazati. Kao dijete bio sam često u njihovoj kući, igrao se sa Jacom, kako su zvali Jasminu, ali od 1999. nisam ušao u tu kuću. Jednom sam naišao kad su se ona i Jasmina nešto posvađale. Jasmina je istrčala iz kuće na dvorište i rekla: “Bježimo, ona će nas oboje ubiti!” Taj pogled, te oči, pjena joj je išla na usta! – priča sagovornik hrvatskog lista.

Kaže da je Jasmina osim preko student servisa u Zagrebu radila povremeno vikendom i u lokalnoj gostionici “Venezia”. Bila je vrijedna studentkinja, a kao srednjoškolka išla je na školska takmičenja, bavila se atletikom – priča sa sjetom prisećajući se Jasmine sa kojom je proveo dio djetinjstva.

Zet otkrio tijelo

Otac Martin jako je patio za nestalom kćerkom, čak je prema pričama u mkestu i sumnjao u drugu kćerku. Umro je prije tri godine od raka pluća, ne doznavši nikad što se dogodilo sa njegovom mezimicom. Mještani Palovca opisuju ga kao vrijednog čoveka, kao i majku.

Je li bilo ko u bližoj porodici znao da je Jasminino tijelo u zamrzivaču, tek treba da se utvrdi. Ali, mještani tvrde da je policija, nakon što je prijavljen nestanak, dolazila u Palovec, raspitivala se o Jasmini, ali da to nije dugo trajalo. Prema verziji koju je čuo neposredni očevidac uviđaja, Smiljana je u subotu sa dve kćerke otišla na vjeronauku. Njen zet i najstarija kćerka planirali su da srijede taj dio kuće. Zet je u jednom trenutku otvorio zamrzivač i doživio šok. Prvo je nazvao 112 jer je njegovoj supruzi pozlilo, a istovremeno je zvao i policiju policiji. Ubrzo su stigli i Hitna pomoć i policija…

– Ja sam sve to gledao kroz prozor. Bilo je negdje oko 11, pola 12. Nakon toga su sve ogradili trakom. A onda je negdje oko pet popodne došao policajac po mene da budem svjedok. Zamrzivač je bio u jednom ćošku u hodniku, pa su je onda izvukli na sredinu hodnika. I onda sam ja digao poklopac. Ma to nije trajalo ni sekundu, ali dobro sam vidio da je unutra – pričao je očevidac dijela policijskog uvida koji je trajao do kasnih večernjih sati.

Iako zvanično još nije potvrđen identitet žene pronađene u zamrzivaču porodične kuće u međimurskom selu Palovcu, policija je uhapsila Smiljanu Srnec (45), sestru Jasmine Dominić koja se vodi kao nestala od 2000. godine. S obzirom da se još prikupljaju dokazi, da treba da se obavi obdukcija, a na nju se moralo čekati jer je telo trebalo odlediti, varaždinski županijski državni tužilac Darko Galić donio je rješenje o određivanju 48-satnog pritvora za Smiljanu Dominić (45).

Krajnji rok do kojeg osumnjičena mora da bude izvedena pred sud je srijeda ujutro, a do tada traje trka sa vremenom forenzičara da i DNK metodom utvrde da li je riječ zaista o tijelu Jasmine Dominić, te ko je eventualno mogao da zna za tajnu zamrzivača na kraju hodnika u prizemlju kuće, jedinom dijelu hodnika na koji nisu bile postavljene keramičke pločice, iako je Smiljanin suprug Ivica Srnec keramičar. Smiljana, navodno, nije dopuštala da se zamrzivač pomjera.

(Jutarnji list)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO