Biznis

Isti problem i u regionu kao i u BiH: Cijena prasetine tokom praznika naglo skočila, a ovoliko SADA KOŠTA

U Srbiji je cijena prasetine tokom proteklih božićnih praznika dostigla rekordni iznos, kao posljedica manjka svinja na domaćem tržištu, ali i visokih cijena svinjskog mesa u Evropi, zbog čega je uvoz, kao neisplativ, sveden na minimum. 

prasići
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Niže cijene moguće su od polovine januara, kada padnu tražnja i promet.

Uoči Božića, kao što smo već pisali, cijena kilograma “žive vage” prasadi dostigla je rekordnih 700 dinara (oko 12 KM). To se odrazilo i na cijene pečenja koje se prodavalo u Beogradu od 2.400 (oko 39 KM), do čak 3.300 dinara (oko 54 KM), dok je u unutrašnjosti Srbije cijena kilograma prasetine bila od 2.000 (oko 32 KM) do 2.500 dinara (oko 40 KM).

Turbulencije na tržištu svinjskog mesa ne prestaju još od prve polovine 2023. godine, kada je domaćim uvoznicima uvoz prasadi sa evropskog tržišta postao neisplativ zbog visokih cijena žive vage u zemljama EU.

Naime, na svim tržištima afrička svinjska kuga dodatno je smanjila stočne fondove, što je prouzrokovalo skok cijena. U Srbiji je, pak, dodatni problem što zvanična statistika kaže da broj svinja opada posljednjih 20 godina i da ih je danas manje za trećinu nego prije dvije decenije, dok je broj krmača smanjen tri puta u odnosu na period od prije pet godina, što se odražava i na broj prasadi, piše Blic Biznis.

Pročitajte još

Deficit na domaćem tržištu ilustruje i poslednji izvještaj Sistema tržišnih informacija Srbije (STIPS), gdje se navodi da su se prasad tjelesne mase do 15 kilograma mogla proteklog mjeseca kupiti na svega pet stočnih pijaca u cijeloj zemlji.

Nešto bolja bila je ponuda prasadi težine od 16 do 25 kilograma koja su imala cijenu od 450 (oko 7 KM) do 650 dinara (oko 11 KM) za kilogram. Kako se navodi u izveštaju STIPS-a, i ponuda i prodaja tovnih svinja bila je slaba, a dominantna cijena za svinje mase od 80 do 120 kilograma kretala se od 300 (oko 5 KM) do 320 dinara (oko 5.2 KM) po kilogramu.

Kako je u maloprodaji?

U maloprodaji, cijena svinjskog mesa se formira na osnovu cene žive vage, a zvanična statistika pokazuje da cijene svinjskog mesa značajno rastu posljednjih godina, i to za 19,7 odsto u 2021. i 26,3 odsto u 2022. godini, dok je 2023. godine zabilježen međugodišnji rast od 17,7 odsto.

Kako ističu trgovci, do izvjesnog pada cijene svinjskog mesa moglo da dođe sredinom ovog mjeseca, jer se, što je karakteristično za ovo doba godine, očekuje pad tražnje i prometa. Međutim, za sada pojeftinjenja nema u najavama, a u velikim trgovinskim lancima na teritoriji cijele Srbije cijene pojedinih kategorija svinjskog mesa nisu niže od 600 dinara za kilogram.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu