Hronika

ISTRAGA U TOKU Banka nije upoznata sa navodima o pranju novca

Rajfajzen banka BiH saopštila je da nije bila upoznata sa navodima o pranju novca u momentu kada je Karlhajnc Dobnig podnio ostavku na poziciju predsjednika Uprave Banke.

ISTRAGA U TOKU Banka nije upoznata sa navodima o pranju novca
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

Prije nekoliko sedmica saznali smo za potencijalni sukob interesa Dobniga. Po utvrđivanju sukoba interesa, Dobnig je 19. marta podnio ostavku na svoju poziciju u Banci, sa trenutnim učinkom. U tom trenutku nismo bili upoznati sa navodima o pranju novca – navodi se u saopštenju.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) u BiH danas su na području Kantona Sarajevo izvršili pretres stambenog objekta zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela pranje novca i poreska utaja ili prevara.

Pročitajte još

– Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefon, tablet, USB stik, računarska oprema i poslovna dokumentacija – saopšteno je iz Sipe.

Aktivnosti su sprovedene prema naredbama Suda i Tužilaštva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći institucija Austrije i Njemačke.

Na području BiH osumnjičen je bivši visoki funkcioner iz bankarskog sektora, te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišenju slobode i ispitivanju u okviru istrage.

Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona evra.