Hronika

OPSEŽNA MEĐUNARODNA ISTRAGA Oduzeta računarska oprema i dokumentacija zbog sumnje na pranje pola miliona evra

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) u BiH danas su na području Kantona Sarajevo izvršili pretres stambenog objekta zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena krivična djela pranje novca i poreska utaja ili prevara.

OPSEŽNA MEĐUNARODNA ISTRAGA Oduzeta računarska oprema i dokumentacija zbog sumnje na pranje pola miliona evra
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tokom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefon, tablet, USB stik, računarska oprema i poslovna dokumentacija, saopšteno je iz Sipe.

Aktivnosti su sprovedene prema naredbama Suda i Tužilaštva BiH, a po zamolnici za pružanje međunarodne pravne pomoći institucija Austrije i Njemačke.

O realizaciji navedenih naredbi policijski službenici Sipe sačiniće odgovarajuće izvještaje, koji će zajedno sa prilozima biti dostavljeni Sudu BiH.

Tužilaštvo BiH prethodno je saopštilo da je riječ o opsežnoj međunarodnoj istrazi finansijskog kriminala i da se pretresaju objekti i prostorije bivšeg visokog funkcionera bankarskog sektora.

Pročitajte još

Pretresi se izvršeni u okviru aktivnosti međunarodne pravne pomoći i saradnje, sa institucijama Austrije i Njemačke, a istovremeno operacija je pokrenuta i u ove dvije države.

Istraga se odnosi na sumnje u finansijski kriminal i pranje novca u odnosu na dodjele određenih finansijskih doznaka i uplata u ukupnom iznosu od oko pola miliona evra.

Na području BiH osumnjičen je bivši visoki funkcioner iz bankarskog sektora, te su u toku aktivnosti na njegovom lociranju, lišenju slobode i ispitivanju u okviru istrage, dodaje se u saopštenju.

Portal “Avaz” piše da je riječ o bivšem direktoru Rajfajzen banke u BiH Karlhajncu Dobnigu koji je uhapšen danas u Austriji. On jutros nije pronađen na svojoj adresi na kojoj je bio prijavljen u Sarajevu, koji je napustio 31. marta.