Društvo

ISTRAŽIVANJE U UKC RS Korona ostavlja OZBILJNE posljedice na plućima

Prvi rezultati istraživanja poremećaja plućne funkcije kod bolesnika koji su u Srpskoj imali potvrđenu infekciju novim virusom korona, potvrđuju sumnju da pacijenti imaju različita oštećenja ove funkcije.

ISTRAŽIVANJE U UKC RS Korona ostavlja OZBILJNE posljedice na plućima
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ljekari Klinike za plućne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra RS počeli su, podsjećamo, nedavno istraživanje poremećaja plućne funkcije kod bolesnika koji su imali PCR metodom potvrđenu infekciju sa SARS-CoV-2 i radiološke manifestacije u plućnom tkivu.

Pacijente koji su imali teške oblike kovid-19 bolesti pozvali su nedavno i da se prijave, te da učestvuju u ovom istraživanju, a ljekari ističu da ispitivanje pluća nije agresivno.

Posebne uputnice, dodaju, nisu potrebne, kao ni testiranje za prvu fazu ispitivanja. Pacijenti se mogu javiti i preko svojih porodičnih ljekara, ali i direktno ljekarima Klinike za plućne bolesti.

Pročitajte još

– Sudeći po interesovanju i odazivu, naša inicijativa dobija na zamahu. Prvi rezultati potvrđuju našu sumnju da bolesnici koji su imali radiološke manifestacije bolesti kovid-19, imaju različite manifestacije oštećenja plućne funkcije, u obliku srednje teških do teških poremećaja ventilacije i gasne razmjene. Posebno će biti interesantno pratiti dinamiku ovih poremećaja kroz vrijeme, što je naš konačni cilj – navodi pulmolog Mirko Stanetić, koji sa kolegama, uz podršku ustanove u kojoj rade, provodi ovo istraživanje.

Kako kaže, angažovale su se mlađe kolege, koji uz pomoć tehničara istrajavaju na ovom zadatku, kao i nekoliko ljekara porodične medicine koji su se pridružili istraživanju.

Teški oblici COVID-19, privremena ili trajna oštećenja pluća?KRATAK OSVRT NA DOSADAŠNJA SAZNANJA I POZIV ZA…

Posted by Prof. dr MIRKO STANETIĆ on Tuesday, September 8, 2020

– Predvidjeli smo da prvo ispitivanje plućne funkcije kod bolesnika koji su imali potvrđenu bolest sa radiološkim manifestacijama bude do 30 dana od prestanka aktivnog liječenja. Drugo ispitivanje plućne funkcije smo predvidjeli u vremenu od 60 do 90 dana od završetka liječenja. Na taj način, osim što bi svakom pojedincu mogli jasno ukazati o eventualnom ozbiljnijem oštećenju plućne funkcije, dobićemo podatke koji bi sigurno bili od koristi u budućnosti za praćenje ove grupe bolesnika – navodi Stanetić.