Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ISTRAŽIVANJE Većina građana bi da OSTANE u BiH, ali ih TJERAJU loši uslovi za život

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Čak polovina ispitanika koji žive u BiH želi da ostane u ovoj državi, dok oko 40 odsto ima želju da ode u inostranstvo, pokazala je studija Demokratska izgradnja i demokratska obnova u BiH.

U okviru ove studije, urađen je upitnik sa 315 ispitanika iz BiH i 69 onih koji su napustili ovu državu i otišli u inostranstvo. Od tih koji su otišli, dvije trećine imaju namjeru da zauvijek ostanu u inostranstvu.

Dejan Lučka, direktor Banjalučkog centra za ljudska prava, kaže je deset odsto ispitanika koji žive ovdje odgovorilo da zauvijek želi da napusti BiH.

– Dakle, većina naših građana nema želju da ode zauvijek, ali na to ih tjeraju neki drugi faktori – rekao je Lučka na prezentaciji pomenute studije, koja je pokazala da većina ispitanika, kad je riječ o poređenju BiH sa ostalim zemljama bivše Jugoslavije, smatra da je BiH gora.

Foto: Goran Šurlan/RAS Srbija

Dejan Lučka

Na pitanje da li imaju ista prava i mogućnosti kao ostali, ili u BiH  postoje privilegovane grupe i pojedinci, skoro 90 i jednih i drugih je odgovorili da su diskriminisani, odnosno, da u BiH postoje privilegovane grupe i pojedinci.

– U pogledu vladavine prava, 57 odsto ispitanika iz BiH i 65 odsto iz inostranstva reklo je da je BiH gora. Više od polovine i jednih i drugih izjasnilo se da je BiH gora u pogledu zdravstvene zaštite, dok 43 odsto ispitanika iz BiH i 56 odsto naših ljudi koji žive u inostranstvu smatra da smo gori u pogledu socijalnih davanja. Oko 55 odsto ispitanika iz BiH i skoro 80 odsto onih koji su otišli odgovorilo je da je kvalitet života lošiju u BiH nego u ostalim državama bivše Jugoslavije – rekao je Lučka.

Kad je riječ o kvalitetu obrazovanja, dvije trećine ispitanika iz BiH i tri četvrtine iz inostranstva smatraju da je kvalitet obrazovanja gori kod nas, dok se 58 ispitanika iz BiH i preko 80 odsto onih koji su otišli iz ove države izjasnilo da nivo sreće najniži u BiH.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO