Društvo

ISTRAŽUJEMO Odakle poslodavcima gotovina za PLATE NA RUKE

U Republici Srpskoj je javna tajna da pojedini poslodavci isplaćuju radnicima dio plata “na ruke” i na koji način to rade. Zapravo, ovakav vid nelegalnog poslovanja postala je uglavnom nekažnjiva pojava.

ISTRAŽUJEMO Odakle poslodavcima gotovina za PLATE NA RUKE
FOTO: SHUTTERSTOCK

Za kažnjavanje ovakvih poslodavaca, koji time utiču na manje prihode u budžet i manju penziju radnika, postoji politička deklarativna podrška. Međutim, poslodavci koji posluju legalno i plaćaju sve u skladu sa propisima kažu da imaju nelojalnu konkurenciju zbog koje im je ozbiljno ugroženo poslovanje.

Srpskainfo se raspitala kod pojedinih poslodavaca, ali i poreznika, na koji način su moguće nelegalne isplate.

“Legalni poslodavci”, koji su iz razumljivih razloga tražili da ostanu anonimni, kažu da njihova nelojalna konkurencija najvećim dijelom to radi tako što prikaže pozamašne dobiti u poslovanju na koji plate zakonski porez od deset odsto i dignu preostali iznos.

Od tih para tokom godine radnicima isplaćuju plate na ruke. Jednostavno, neće da plaćaju poreze i doprinose na cijelu platu i ostane im više para – objašnjava jedan poslodavac.

Više načina prevare

Kako saznajemo, upravo će se u Vladi razmatrati inicijativa poslovne zajednice da se, osim poreske stope od deset odsto na dobit, uvede dodatnih deset odsto na podizanje dobiti. Oslobođeni poreza na dobit bili bi oni koji zaradu reinvestiraju u poslovanje. Istovremeno će biti razmotrena i inicijativa za smanjenje poreza i doprinosa na lična primanja.

Drugi način nelegalne isplate radnicima je kroz lažno prikazivanje troškova i neizdavanje fiskalnih računa.

Slično obrazloženje dobili smo i od Poreske uprave RS, koja kažu da porijeklo gotovog novca potiče iz neevidentiranih prihoda kroz neizdavanje fiskalnih računa, korištenjem lažnih dnevnica, prikazivanjem lažnih troškova, neprikazivanjem naplate potraživanja i slično.

– U devet mjeseci ove godine u 523 slučaja otkrili smo nepravilnosti u obračunu poreza i doprinosa na lična primanja, odnosno utvrdili novu obavezu, te rješenjima za plaćanje naložili 9,7 miliona КM novoutvrđenih obaveza za poreze i doprinose na lična primanja. Među njima su svakako i slučajevi gdje su otkrivene isplate dijela primanja u gotovom novcu odnosno „na ruke“, ali i greške poreskih obveznika u obračunu poreske osnovice – kažu u Poreskoj upravi RS.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Nelegalan vid isplata plata, koji podrazumijeva i isplatu dijela plate u gotovini, poreznici mogu da otkriju, kako tvrde u Poreskoj upravi, i otkrivaju pregledom poslovnih knjiga poreskih obveznika prilikom terenskih i kancelarijskih poreskih kontrola.

Pročitajte još

– U kontrolama u značajnoj mjeri nam koriste i prijave radnika sa validnom dokumentacijom, koja ukazuje da su plate isplaćene dijelom u gotovom novcu, a koje nisu prikazane u poslovnim knjigama, te za iste nije obračunat porez ni doprinosi. Problem je što radnici, iz straha da ne ostanu bez poslova, ne sarađuju sa inspektorima, odnosno prijavljuju poslodavca tek prilikom ostvarivanja penzionog statusa ili prilikom sukoba s poslodavcem, ali bez validnih dokaza koji potkrepljuju neregularnosti u poslovanju – kažu u Poreskoj upravi.

Prikriveni prihodi

Dodaju da je svaki poslodavac u Republici Srpskoj obavezan da evidentira ostvareni prihod, a ukoliko to ne učini preuzima rizik da će biti otkriven i sankcionisan u skladu sa zakonom, zbog prikrivenih prihoda. Tvrde da ogromnu pažnju posvećuju otkrivanju neevidentiranih prihoda, prikazanim lažnim troškovima, te dobiti nakon oporezivanja.

– Sve to poslodavci koriste kako bi sebi omogućili skrivene isplate u gotovom novcu – upozoravaju oni.

Radnici u strahu

U Inspektoratu RS kažu da nisu imali nijednu prijavu o isplati plata “na ruke” i vjeruju da radnici ne žele to da prijave iz straha od gubitka posla. Poslodavac je dužan da, kako kažu, radniku obračuna i isplati platu u skladu sa ugovorom o radu koji su potpisali, te kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu.

– Ukoliko je poslodavac radniku isplatio platu definisanu ugovorom o radu u zakonom propisanom roku, te ukoliko je uredno platio poreze i doprinose, inspektor nema osnova za preduzimanje mjera prema poslodavcu – napominju u Inspektoratu RS.

Sumnja da poslodavci radnicima dio plate isplaćuju „na ruke“ je, tvrde u Inspektoratu, veoma teško dokaziva u toku inspekcijske kontrole inspektora rada.

– Naime, inspektor ovaj prekršaj može dokazati samo ukoliko poslodavac, u njegovom prisustvu, radniku isplaćuje novac na ruke – kažu u Inspektoratu.

Na minimalcu gotovo trećina zaposlenih

Niko nema procjenu koliko radnika prima dio plate “na ruke”, ali se pretpostavlja da je riječ o velikom dijelu onih koji primaju minimalne zarade i ispodprosječne. U Republici Srpskoj, po posljednjim podacima, zvanično je zaposleno više od 264.000 ljudi, a oko 30 odsto njh prima minimalac od 440 KM.

– Po našim saznanjima, naveće neregularnosti u isplati plata ima u građevinarstvu, trgovini i ugostiteljstvu – kaže za Srpskainfo Tane Peulić iz Saveza sindikata RS.

On ističe da je siguran da takvih isplata nema u prerađivačkoj i metalskoj industruji.